DUTB toži 46 oseb, povezanih s skvotom Plac: “Oblastniki nas želijo prestrašiti”

Slovenija 07. Dec 202216:09 > 18:57 9 komentarjev
avtonomna cona, plac
N1

Predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so vložili tožbe zaradi motenja posesti zoper 46 posameznikov, ki naj bi se ob zasedbi skvota Plac nahajali na tem območju. Uporabniki so skvot namreč vzpostavili v prostorih v lasti te družbe. Med toženimi so tudi trije novinarji Radia Študent in fotograf časnika Delo, pa tudi mladoletne osebe in oseba, ki v prostor ni še nikoli vstopila, so poudarili uporabniki prostorov, v Sindikatu novinarjev Slovenije pa so se vprašali tudi, od kod je DUTB prejel osebne podatke toženih posameznikov. Na DUTB so za N1 pojasnili, da jim je spisek identificiranih oseb kot lastnici objekta poslala policija.

Uporabniki ljubljanskega skvota Plac (Participativna ljubljanska avtonomna cona) so v torek sporočili, da so predstavniki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) vložili tožbe zaradi motenja posesti zoper 46 posameznikov. DUTB naj bi tožbe vložil že 30. septembra, tožene stranke pa so jo po pošti prejele v preteklih dnevih.

“Med toženimi so tudi novinarji, oseba, ki nikoli ni bila v tem prostoru, mladoletne osebe in ostali. Tožbenemu zahtevku je priložen tudi DVD, na katerem so neznani ovaduhi zbrali fotografije tožnikov in jih izbirali za tožbo po meni neznanem kriteriju. Slike, ki manjkajo, so prav tiste, ki kažejo, kako je izgledal ta prostor, ko je zanj skrbela DUTB,” je na konferenci za novinarje poudarila profesorica in aktivistka Sandra Bašić-Hrvatin, ki jo DUTB prav tako toži zaradi motenja posesti.

“DUTB ne varuje javnega interesa, DUTB ne deluje v javnem interesu, DUTB skupnosti ni prispeval ničesar. DUTB samo sedi na svoji ne-lastnini in čaka, da od nje ostane zemljišče, ki ga bo v procesu špekulativne prodaje prodal naprej za gradnjo objektov, ki ne bodo v javnem interesu,” je opisala in poudarila, da se je aktualna vlada zavezala k javni stanovanjski politiki, ki jo po njenih besedah številni skušajo udejaniti prav v tem avtonomnem prostoru.

“Za tistega, ki sprejme zavezo in je potem ne spoštuje ali pa dela v nasprotju s tem, kar je obljubil, obstajajo besede, vam pa prepuščam, da si to besedo izberete sami,” je dodala.

Želja po dialogu bo izkazana z umikom tožb

Uporabniki skvota so v skupni izjavi za javnost obsodili “dvoličnost oblasti, ki se v enem koraku okorišča s podporo in angažmajem civilne družbe, v naslednjem koraku, ko je čas, da civilno družbo in širši družben interes zaščiti in izpolni obljube, pa ostaja apatična in neaktivna, nezvesta lastnim besedam, oziroma preko svojih kadrov v DUTB izvaja neposredno nasilje”.

Prepričani so, da skušajo oblastniki s tožbo prestrašiti ljudi, predvsem mlade, ki “si upajo misliti kaj drugega, kot to, kar jim prodajajo”, in jim s tem onemogočajo, da bi začeli kaj novega oziroma drugačnega. Dialog po njihovi oceni s tovrstnimi tožbami ni mogoč. Da si ga želijo, pa bodo pokazali s tem, da tožbo umaknejo.

Izrazili so tudi pričakovanje do vlade, da prepreči izvajanje pritiskov na Plac z “uporabo vseh razpoložljivih sredstev”. Tožene stranke zdaj s pomočjo pravnikov prostovoljcev pripravljajo ugovore na podane tožbe, ki so mnoge pahnile v stisko, so poudarili uporabniki prostorov.

“Plac neločljivo povezan s tem, kakšen prostorski razvoj bo podpirala naša družba”

“Stavba, ki jo v zadnjem času zaseda Plac, je le košček v mestnem tkivu, a izjemnega pomena za mlade občane in vse mlade po srcu,” je opisala arhitektka Kaja Lipnik Vehovar, ki je prebrala odprto pismo podpore platforme Ljubljana Odprto Mesto. “Ohranitev Placa na lokaciji, kjer trenutno deluje, nikakor ni nezdružljiva z načrti izgradnje nove stanovanjske soseske na širšem območju, zahteva pa ustrezno prilagoditev izhodišč za prostorskih aktov in vključitev Placa, ki predstavlja koristno obogatitev mestnega življenja, v pripravo občinskega prostorskega načrta kot sestavnega dela te nove stanovanjske soseske,” je navedla.

“Plac je neločljivo povezan s tem, kakšen prostorski razvoj bo podpirala naša družba. Ali bo prevladalo javno dobro ali kratkoročni kapitalski interesi izbranih posameznikov. Kako bo vlada ravnala s prostorom Plac, lahko jemljemo kot indikator, ali bo tokrat v prostorski politiki prevladal javni interes ali bo država tudi pod to vlado delovala predvsem ali zgolj v interesu špekulativnega kapitala,” je opisala.

Uporabnike Placa je podprl tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. “Za kapitalske interese je vsak majhen drobec, ki nasprotuje temu, že signal, ki ga je treba v kali uničiti,” je opisal in poudaril, da bi se državne institucije morale zavedati, da je socialni in kulturni kapital, ki ga življenje v Placu prinaša, vreden veliko več kot pa finančni kapital, ki bi ga z zasedbo tega prostora uporabniki uničili.

Med toženimi tudi trije novinarji in fotograf

K odstopu od tožb so pozvali tudi v koalicijski stranki Levica. “Naš poziv je, da odstopite od tožbenih zahtevkov, ki so bili vloženi, še preden se je zgodil kakršenkoli stvarni dialog med vašo upravo, uporabniki prostora in vlado, katere član sem. Menimo, da se ni mogoče pogovarjati v dobri veri, če ena izmed vpletenih strani zvija roke drugi s pravdnimi postopki,” je stranka zapisala v sporočilu, pod katerega se je podpisal koordinator stranke ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Ker so na seznamu tudi trije novinarji Radia Študent in fotograf Dela, ki so ob zasedbi stavbe na mestu dogodka opravljali svoj poklic, so ravnanje DUTB obsodili tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije. “Obsojamo ravnanje DUTB in protestiramo zaradi neupravičenega obtoževanja poklicnih kolegov, saj menimo, da pomeni grožnje in pritisk za opravljanje njihovega dela. Po preučitvi dogodkov pozivamo pristojne k odgovoru, od kje tožniku osebni podatki o toženih posameznikih in posameznicah? Možno je namreč, da je podatke pridobil s policijskega popisa udeležencev zasedbe 3. septembra, pri čemer policisti tedaj niso ugotovili uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Lahko torej domnevamo, da je možen tudi nepooblaščeni poseg v varovanje osebnih podatkov,” so med drugim zapisali.

DUTB: Spisek oseb nam je poslala policija

Na DUTB so za N1 pojasnili, da jim je “spisek identificiranih oseb, ki so 3. in 4. septembra brez soglasja in dovoljenja vstopile na območje nepremičnine, kot lastnici objekta poslala policija”. Spomnili so, da so tožbo vložili za prenehanje motenja posesti ter povrnitev posesti in ne za plačilo odškodnin zaradi motenja posesti ter povračilo obratovalnih stroškov. Tožbe so vložili šele po sestanku s predstavniki Placa, ki se po mnenju družbe niso predstavili, ko je postalo jasno, da sporazumna rešitev spora ni možna. Ob tem pojasnjujejo, da je DUTB v skladu s predpisi kot dober gospodar dolžna zaščititi premoženje v njeni lasti. V konkretnem primeru je prišlo do motenja posesti nepremičnine in v teh primerih zakon daje DUTB kot posestniku posestno varstvo.

Subjektiven rok za uveljavljanje posestnega varstva je izredno kratek, in sicer 30 dni od ugotovite motenja posesti. V kolikor DUTB ne bi v navedenem roku s tožbo zahtevala prenehanja motenja, bi izgubila to posestno varstvo. DUTB je tako z vložitvijo tožbe, kot so zapisali, “preprečila škodljive posledice in omogočila gospodarno uporabo sredstev proračuna ter njihovo čim večjo povrnitev državi”. Kot so še spomnili, je objekt, v katerem deluje skupnost Plac, predviden za rušenje, na zemljišču pa je načrtovana gradnja stanovanjske soseske in doma za ostarele občane.

Uporabniki Placa so v začetku septembra začeli uporabljati zapuščeno stavbo v javni lasti na Linhartovi cesti v Ljubljani, potem ko je desetletje po propadu cestnega podjetja samevala, lastnica nepremičnine pa je postala DUTB. Poslanci v državnem zboru so konec oktobra podprli novelo zakona o SDH, ki je podlaga za prenos premoženja DUTB (ki naj bi konec leta ugasnil) na SDH, temu pa so uporabniki prostorov močno nasprotovali. Predstavniki DUTB so novembra sicer najavili svoj obisk v stavbi, v kateri deluje Plac, ter zahtevali plačevanje uporabnine za objekt, a so obisk nato odpovedali. Uporabniki v stavbi zdaj delujejo s prostovoljnimi prispevki in svojim delom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje