Elon Musk: “Glas ljudstva, glas Boga” naj odločita o vrnitvi Trumpa na Twitter

Svet 19. Nov 202212:58 3 komentarji
PROFIMEDIA

Novi lastnik družbenega omrežja Twitter Elon Musk se je glede morebitne ponovne vzpostavitve računa nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa za mnenje obrnil kar na uporabnike tega družbenega omrežja. Ponoči je namreč v tvitu objavil anketo s tem vprašanjem, ki naj bi bila odprta 24 ur.

Donaldu Trumpu je Twitter račun ukinil januarja lani zaradi njegove vloge pri napadu na kongres 6. januarja, ko so želeli Trumpovi podporniki po volitvah preprečiti razglasitev Joeja Bidna za predsednika ZDA.

Trump je takrat pri svojih privržencih vzbudil lažno upanje, da se lahko podpredsednik ZDA Mike Pence ogne razglasitvi uradnih rezultatov volitev. Še med samim napadom na kongres je Trump tvital, da Pence nima dovolj poguma storiti prave stvari. Twitter je ravnanje Trumpa ocenil kot spodbujanje k nasilju in trajno zaprl njegov račun, ker to ni bila njegova prva kršitev.

Do nedavnega so vodilni pri Twitterju zatrjevali, da ni predvidena vrnitev Trumpa na omrežje. Musk, ki je izražal naklonjenost ameriškim republikancem, pa je medtem pred meseci menil, da ne bi smelo biti dokončnega zaprtja računov in pri tem omenil tudi Trumpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer Musk ni z ničimer nakazal, da bo rezultate ankete tudi upošteval, je pa kasneje objavil še en tvit z latinskim rekom “Vox populi, Vox dei” (Glas ljudstva, glas Boga).

Podobne ankete je objavljal že v preteklosti. Lani je denimo sledilce povprašal, če naj proda delnice v svojem podjetju Tesla, nakar je dejansko prodal za več kot milijardo dolarjev delnic.

Trump, ki je Twitter dolgo uporabljal kot svoj glavni vir komunikacije, je imel več kot 88 milijonov sledilcev. Dejal je sicer, da se na priljubljeno omrežje ne namerava vrniti, temveč bo ostal na lastnem Truth Social, ki ga je ustanovil, potem ga je Twitter odslovil. A tam mu sledi le nekaj milijonov ljudi, nekdanji predsednik pa je nedavno napovedal vnovično kandidaturo na volitvah leta 2024.

Facebook, ki je prav tako januarja lani ukinil Trumpov račun, se bo medtem januarja odločil, če mu lahko ponudijo vrnitev na omrežje, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje