Eden najbolj iskanih kriminalcev pred tožilcem. Bo Slovenija zahtevala izročitev

Svet 12. Dec 202315:48 1 komentar
Mladen Samardžija
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske/FACEBOOK

Na Jahorini so v ponedeljek prijeli enega najbolj iskanih evropskih kriminalcev Mladena Samardžijo, ki ima tako slovensko kot bosansko državljanstvo. Danes so ga predali tožilstvu, a se poraja vprašanje, ali bo Slovenija od BiH zahtevala njegovo izročitev.

Kot smo poročali, so policisti direktorata za organizirana in huda kazniva dejanja ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske na Jahorini v Bosni in Hercegovini (BiH) aretirali slovenskega državljana Mladena Samardžijo, člana organizirane kriminalne združbe, za katerim je bila razpisana Interpolova in Europolova tiralica.

Samardžija, ki ima tako slovenski kot potni list BiH, so danes predali tožilstvu BiH, piše spletni portal klix.

Pri tem se je zastavilo vprašanje, ali bo Slovenija od BiH zahtevala njegovo izročitev. Kot so za STA danes pojasnili na ministrstvu za pravosodje, je odločitev o tem, ali bo Slovenija zaprosila za njegovo izročitev, v prvi vrsti na strani sodišča, ki vodi kazenski postopek in je pristojno za pripravo izročitvene dokumentacije.

Pri tem so med drugim dodali, da postopke izročitve med državama ureja pogodba iz leta 2002, po kateri se izročitev osebe ne dovoli, če gre za državljana pogodbenice. Oviro za izročitev praviloma pomeni tudi dvojno državljanstvo, kot ga ima Samardžija. Če država zaprosi za izročitev, o tem odloča pristojni organ zaprošene države skladno z določili pogodbe in svojim notranjim pravom, so še pojasnili na ministrstvu.

Kadar izročitev iskane osebe ni mogoča oziroma je zavrnjena zaradi državljanstva, obstajajo tudi drugi mehanizmi pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, ki omogočajo kazenski pregon obdolžencev, kot npr. odstop kazenskega pregona v državo državljanstva osebe. V razmerju med Slovenijo in BiH po navedbah ministrstva predstavlja pravno podlago za odstop in prevzem kazenskega pregona Pogodba o pravni pomoči v civilnih in kazenskih zadevah, ki ureja tudi druge oblike mednarodne pravne pomoči.

Mladen Samardžija
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske/FACEBOOK

Po navedbah Europola je Samardžija v Sloveniji obtožen članstva v mednarodni kriminalni združbi, ki je delovala v okviru večje hudodelske združbe iz Črne gore, znane pod imenom Kavaški klan. Sam naj bi usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist. Ob aretaciji so policisti zasegli kilogram kokaina, 8.000 konvertibilnih mark (okoli 4.095 evrov), 122.580 evrov, štiri pištole, 20 nabojev, prenosni računalnik, več mobilnih telefonov, manjšo količino konoplje in več vozil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje