Evropski migracijski pakt korak bližje dokončnemu sprejetju

Svet 08. Feb 202419:12 0 komentarjev
Čoln s prebežniki
Foto: PROFIMEDIA

Države članice so danes podprle dogovor o migracijskem paktu EU, ki so ga decembra lani dosegle z evropskimi poslanci. Sledilo bo potrjevanje v Evropskem parlamentu, pakt pa bodo morale uradno potrditi tudi še članice v Svetu EU. Unija je tako korak bližje zakonodaji, katere cilj je celovito upravljanje migracij.

“Države članice so danes potrdile svojo zavezanost k izboljšanju evropskega azilnega in migracijskega sistema. Z novimi pravili bo evropski azilni sistem postal bolj učinkovit, okrepila pa se bo tudi solidarnost med članicami,” je povedala belgijska državna sekretarka za azil in migracije Nicole de Moor.

Stalni predstavniki držav članic pri EU so podprli deset besedil, ki sestavljajo evropski pakt o azilu in migracijah, je belgijsko predsedstvo Sveta EU sporočilo na družbenem omrežju X. Med temi je tudi pet zakonodajnih aktov, o katerih sta se Svet in parlament dogovorila decembra lani.

Uredba o upravljanju migracij in azila, ki bo nadomestila dublinsko uredbo, predvideva obvezno solidarnost z državami članicami, ki se bodo znašle pod migracijskim pritiskom. Druge države članice bodo lahko sprejele prosilce za azil iz te države ali pa zagotovile finančni prispevek v višini okoli 20.000 evrov. Prispevale bodo lahko tudi na druge načine.

V paktu so še uredbe o zbirki prstnih odtisov Eurodac, o postopkih preverjanja na zunanjih mejah EU ter o azilnih postopkih. Slednja vzpostavlja enoten postopek za podelitev in odvzem mednarodne zaščite po vsej uniji. Obravnava bo morala biti hitrejša, prva odločitev pa bo morala biti sprejeta v največ šestih mesecih.

Zdaj bo sledilo potrjevanje zakonodajnih besedil v Evropskem parlamentu, ki se bo na naslednjem plenarnem zasedanju sestal že konec meseca, na zadnjem pred evropskimi volitvami pa konec aprila. Končno zeleno luč bodo morale podati tudi še članice EU.

Današnjo podporo članic je že pozdravila predsednica parlamenta Roberta Metsola. “To je velik korak naprej pri dokončanju novih pravil o upravljanju migracij in azila v Evropi pred junijskimi evropskimi volitvami,” je zapisala na omrežju X.

De Moor je ob tem poudarila še, da pakt položaja na terenu ne bo spremenil že prvi dan po sprejetju. “Vendar pa moramo biti zdaj popolnoma zavezani k uresničitvi tega, kar smo odločili,” je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!