FOTO: Luksuzno jahto soproge vplivnega ruskega oligarha odkrili na Murterju

Svet 27. Mar 202213:05 > 13:15 0 komentarjev
Jahta irina osmanov oštro
Oštro

Luksuzna jahta Irina VU v lasti soproge ruskega oligarha Ališera Usmanova, ki naj bi bil eden najljubših Putinovih oligarhov, se nahaja na hrvaškem otoku Murter. Lokacijo jahte, povezane z oligarhom, ki se je znašel na listi sankcij zaradi ruskega napada na Ukrajino, razkriva Oštro Hrvaška.

Na hrvaškem otoku so odkrili eno od jaht, ki je povezana z ruskim oligarhom Ališerjem Usmanovom. Luksuzna jahta Irina VU, ki je v lasti podjetja njegove soproge Irine Viner Usmanove, se nahaja v pristanišču Betina, na otoku Murter, razkriva Oštro Hrvaška, kjer so objavili tudi fotografije plovila.

68-letni Usmanov, med drugim je imel v lasti 30-odstotkov nogometnega kluba Arsenal, je bil rojen v Uzbekistanu in je lastnik podjetja USM Holdings, velikega konglomerata, ki se med drugim ukvarja z rudarstvom in telekomunikacijskimi storitvami. Forbes njegovo premoženje trenutno ocenjuje na 14 milijard dolarjev (okrog 12,6 milijarde evrov).  Veliko premoženja in nepremičnin ima v Veliki Britaniji, kjer zanj prav tako veljajo sankcije, zato je veliko premoženja že prepisal na svoje sorodnike in različne sklade. Usmanov naj bi imel tesne povezave z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom“. Bil naj bi eden najljubših Putinovih oligarhov. Več v članku Nemci in Francozi zasegli jahti Putinovih “najljubših oligarhov”.

Njegova soproga Irina Viner Usmanova je znana trenerka ritmične gimnastike v Rusiji. Med drugim vodi tudi rusko zvezo za ritmično gimnastiko in je lastnica številnih podjetij.

jahta irina osmanov oštro
Oštro

Luksuzno jahto so novinarji Oštra odkrili v okviru sodelovanja v mednarodnem projektu Russian Asset Tracker s 24 drugimi mediji v mednarodni organizaciji preiskovalnih novinarjev OCCRP. Na podlagi dokumentov, ki jih je pridobil Oštro, so ugotovili, da je jahta, ki je dolga leta plula po Jadranskem morju, v lasti podjetij, povezanih z Viner Usmanovo. Podobne jahte se na za to specializiranih spletnih straneh, kot je recimo Yacht World, prodajajo za okrog pet milijonov evrov.

Irina Viner Osmanova
Profimedia (Irina Viner Usmanova)

Jahta Irina VU je bila leta 2012 registrirana v Splitu, takrat pa je bila sprva v lasti hrvaškega podjetja Leraux jahte, lastništvo tega podjetja je vodilo na Ciper, do družbe Leraux Investment. Štiri leta kasneje je jahto kupila ciprska družba Leraux Yachts Leasing, nato pa je prešla v roke druge povezane družbe Leraux Yachts s Kajmanskih otokov, ki je še sedaj navedena kot lastnica luksuznega plovila, poroča hrvaški Oštro.

Ciprska Leraux Yachts Leasing je po podatkih tamkajšnjega registra od leta 2015 v lasti družbe, katere lastnica je Viner Usmanova.

Ališer Usmanov in Vladimir Putin
Profimedia (Ališer Usmanov in Vladimir Putin)

Novinarji Oštra so na Hrvaškem našli še drugo premoženje, ki je v lasti družine Osmanova, med drugim so lastniki velikega gozda na Peljašcu. Viner Usmanova ima prek hrvaške družbe Kisik v lasti tudi nepremičnine v Orebiću. Družba Kisik je na otoku Korčula med drugim na občinskem zemljišču zgradila pokrito športno igrišče, ki bo po dogovoru iz leta 2007 po 20 letih prešlo v javno korist. Za gradnjo so se odločili, saj naj bi ruska gimnastična reprezentanca objekt želela uporabljati za treninge, sedaj pa z ruske strani več ni interesa za to. Že kmalu po odprtju je prišlo do težav, saj je športne objekte napadla vlaga, teh težav pa do danes še niso rešili, še poroča portal.

Kot še poroča Oštro, je Hrvaška plovilu Irina VU začasno prepovedala izplutje. Poleg te jahte je Hrvaška zaradi suma povezave lastnikov z osebami, ki so na seznamu sankcioniranih oseb, izplutje prepovedala še dvema drugima ploviloma. Eno od plovil se nahaja v marini v Skardinu, drugo pa v Rijeki, še poroča Oštro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!