Francoski kmetje stopnjujejo pritisk na vlado: blokirali ceste pred Parizom

Svet 30. Jan 202417:35 0 komentarjev
traktorji in človek z igračko traktor
Protest francoskih kmetov (Foto: REUTERS)

Francoski kmetje že več kot teden dni vztrajno protestirajo. Z blokadami na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz stopnjujejo pritisk na vlado. Protest so napovedali tudi španski kmetje, ki se po njihovo soočajo s težkimi pogoji dela in dušečo birokracijo.

Kmetje so nezadovoljni zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev. Okoli francoske prestolnice so bile danes 40-kilometrske kolone vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nezadovoljni kmetje cestne blokade ohranjajo drugi dan zapored. Francoski premier Gabriel Attal bo po pričakovanju nagovoril parlament in predstavil nove ukrepe, s katerimi jim bo šla vlada naproti, poroča AFP.

Te teme se je po pričakovanjih na državniškem obisku na Švedskem dotaknil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Težave so “strukturne in ciklične”

Kot je dejal na novinarski konferenci v Stockholmu, za težave kmetov ne gre kriviti le politik EU. “V zadnjih letih smo z željo pomagati naredili veliko,” verjame. “Prelahko bi bilo za vse kriviti Evropo,” je opozoril.

Težave so lahko “strukturne in ciklične”, je menil, pri tem pa opozoril na vprašanja, kot je uvoz perutnine iz Ukrajine. Take zadeve bi bilo treba bolje regulirati na ravni EU, je priznal.

Prostotrgovinski sporazum z južnoameriškimi državami

EU je v luči nezadovoljstva kmetov pozval tudi, naj odloži sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur. “Ne želimo, da bi bil sporazum podpisan v sedanji obliki,” je dejal.

Prepričan je, da je dogovor, ki je predmet pogajanj že dolgo časa, deloma že zastaral in da kmetom v državah Mercosurja ne nalaga enakih pravil, kot veljajo za kmete v EU.

Francija tako pričakuje prekinitev tekočih pogajanj EU z Brazilijo, v Bruslju pa tega še ne komentirajo, poroča AFP.

Francoski kmetje sicer protestirajo že več kot en teden. V ponedeljek so francoske oblasti na teren napotile 15.000 policistov in žandarjev. Notranji minister Gerald Darmanin je varnostne sile pozval k zadržanosti, obenem pa opozoril kmete, naj ne posegajo v strateške točke. Po podatkih policije je v ponedeljek protestiralo okoli 1.000 kmetov s 500 vozili. Aktivnosti naj bi nadaljevali do petka.

TRAKTORJI NA AVTOCESTI TRAKTORJI NA AVTOCESTI
Foto: REUTERS
raztresen les na cesti raztresen les na cesti
Foto: REUTERS
protestniki zvečer protestniki zvečer
Foto: REUTERS
kmetje na protestu kmetje na protestu
Foto: REUTERS

Protestirali bodo tudi španski kmetje

Evropskemu protestnemu gibanju kmetov se bodo pridružili tudi osrednji trije sindikati kmetov v Španiji Asaja, UPA in COAG. Kot so njihovi predstavniki izpostavili v skupni izjavi za javnost, se kmetijstvo tudi v Španiji sooča s težkimi pogoji dela in dušečo birokracijo.

“V kmetijskem sektorju v Evropi in Španiji zaradi težkih razmer in zadušljive birokracije, ki je posledica evropskih predpisov, prihaja do vse večjega razočaranja in nelagodja,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli sindikati Asaja, UPA in COAG.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!