Francija svari kmete: Z blokado Pariza boste prestopili mejo

Svet 29. Jan 202416:27 > 19:41 5 komentarjev
traktorji blokirajo cesto
Foto: REUTERS

Francoski kmetje, ki zahtevajo višje cene svojih pridelkov, ugodnejšo obdavčitev in poenostavitev regulacije, so v znak protesta blokirali več cest v bližini Pariza. Francoska vlada jih je medtem posvarila, da bi blokada glavnega pariškega trga s hrano pomenila, da so prestopili mejo. Protesti kmetov se nadaljujejo tudi v Nemčiji in Belgiji.

Francoska vlada je na teren zaradi množičnih protestov kmetov, ki so zagrozili z blokado francoske prestolnice, napotila 15.000 policistov in žandarjev. Posvarila jih je, da bi kakršnakoli blokada dostopa do glavnega pariškega trga s svežo hrano Rugisa, preko katerega poteka dobava 60 odstotkov sveže hrane za okoli 12 milijonov Parižanov, pomenila, da so prestopili “rdečo črto”, poroča Guardian.

Kmetje so medtem že uresničili grožnjo in s traktorji blokirali promet na osmih glavnih avtocestah v okolici francoske prestolnice. Zaradi dogajanja je mobilizirana celotna francoska vlada na čelu s predsednikom Emmanuelom Macronom.

Francoski kmetje, ki že dlje časa zahtevajo višje cene za svoj pridelek, ugodnejšo obdavčitev in poenostavitev regulacije, so z blokadami vpadnic v Pariz začeli popoldne, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš cilj ni vznemirjati Francozov oz. jim oteževati življenje, ampak pritisniti na vlado,” je vodja glavnega sindikata kmetov FNSEA Arnaud Rousseau po poročanju AFP dejal za televizijo RTL. Rousseau je ob tem izrazil pričakovanje, da se bo tekom dneva sestal s francoskim premierjem Gabrielom Attalom.

“Želim, da razjasnimo stvari in ugotovimo, katere dodatne ukrepe lahko sprejmemo,” je med nedeljskim obiskom ene izmed francoskih kmetij dejal Attal.

“Pod vprašanjem je preživetje kmetov”

Francoska kmetica Karine Duc je med protestom za AFP pojasnila, da je pod vprašanjem preživetje kmetov. “Potrebujemo odgovore,” je opozorila.

Na enega izmed traktorjev so kmetje obesili napis: “Ne bomo umrli v tišini”.

policisti na protestu
Francoske oblasti so na teren napotile 15.000 policistov in žandarjev. (Foto: REUTERS)

V odziv na današnji protest kmetov so francoske oblasti na teren napotile 15.000 policistov in žandarjev. Notranji minister Gerald Darmanin je varnostne sile pozval k zadržanosti, obenem pa opozoril kmete, naj ne posegajo v strateške točke.

“Ne bomo dovolili, da se poškoduje vladne stavbe, davčne urade in trgovine ali da se ustavi tovornjake, ki prevažajo tuje pridelke. To je seveda nesprejemljivo,” je dejal.

Protesti po ministrovih besedah prav tako ne smejo vplivati na delovanje pariških letališč Charles de Gaulle in Orly.

Policisti in žandarji imajo obenem navodila, da preprečijo kakršen koli vdor v sam Pariz.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za danes popoldne sklical sestanek z nekaterimi ministri, na katerem se bodo seznanili z nastalo situacijo, poroča AFP.

Protestirajo tudi nemški in belgijski kmetje

Proteste medtem nadaljujejo tudi nemški kmetje. Več sto kmetov danes s traktorji blokira dostop do večjih nemških pristanišč.

Med drugim je bilo približno 100 traktorjev parkiranih na strateških cestah, ki vodijo do hamburškega pristanišča, ki velja za enega najbolj obremenjenih v Evropi. Po poročanju AFP so bila blokadam izpostavljena tudi nekatera druga pristanišča, kot sta Wilhelmshaven in Bremerhaven.

Nemški kmetje že več tednov protestirajo proti vladnim načrtom za zmanjšanje subvencij za gorivo.

Z blokado ene izmed največjih avtocest so danes protestirali tudi kmetje v Belgiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje