Premier Golob: “Sem v stiku z ministrico Švarc Pipan in čakam njeno odločitev”

Slovenija 30. Jan 202414:18

Ker ministrica za pravosodje tudi sinoči ni želela odstopiti, čeprav jo je soglasno k odstopu pozvalo predsedstvo njene matične stranke, so vse oči danes uprte v predsednika vlade Roberta Goloba, ki je potrdil, da se z Dominiko Švarc Pipan sestaneta danes zvečer. Dodal je, da čaka, kako se bo odločila sama. Da je tako rekoč nemogoče, da bi ministrica za pravosodje lahko ostala na položaju, potem ko ji je podporo odtegnila stranka SD, pa je ocenila koordinatorica koalicijske Levice Asta Vrečko, ki upa, da se bo ministrica odločila čim prej. Predsednik SDS Janez Janša pa je dejal: "Lahko se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje."

Potem ko je predsedstvo Socialnih demokratov sinoči ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan zaradi afere sodna stavba zaradi objektivne odgovornosti pozvalo k odstopu, so vse oči danes uprte v predsednika vlade Roberta Goloba.

Dominika Švarc Pipan je namreč včeraj na predsedstvu SD še enkrat dejala, da želi na ministrstvu za pravosodje stvari razčistiti in da zato še ne namerava odstopiti, čeprav je njena stranka ugotovila njeno objektivno odgovornost in jo zato pozvala, naj odstopi, sporni posel, ki ga že preiskujeta NPU in KPK, pa naj raziščejo za to pristojni organi.

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, ki je danes prišla v N1 STUDIO neposredno s sestanka koalicije pri predsedniku vlade, pričakuje, da bo premier spoštoval odločitev predsedstva SD. Da jo bo torej tudi on pozval k odstopu ali pa, če ministrica še vedno ne bo pripravljena odstopiti s položaja, državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Pred vrhom parlamentarnih strank o projektu JEK2 je premier Golob povedal, da ga je Tanja Fajon obvestila o odločitvi predsedstva Socialnih demokratov, in dodal: “Sem v stiku z ministrico (Švarc Pipan, op. a.) in čakam, kako se bo sama odločila. Z njo se dobim zvečer in takrat bom znal tudi kaj več povedati.”

“Dogajanje vsekakor meče slabo luč na celotno vlado”

Tudi koordinatorica koalicijske stranke Levica Asta Vrečko je ocenila, da bodo počakali na odločitev ministrice. “Vsekakor pa dogajanje ne meče dobre luči na celotno vlado,” je dejala, a nadaljevala, da bi bilo nenavadno, če bi minister ob odtegnjeni podpori matične stranke nadaljeval svoje delo v vladni ekipi. “Smo ministri koalicijskih strank. Koalicijske stranke so partnerice v tej vladi,” je še povedala Asta Vrečko in izrazila upanje, da bo Dominika Švarc Pipan svojo odločitev sprejela čim prej.

Studio Asta Vrečko
Koordinatorica Levice Asta Vrečko (Foto: Denis Sadiković/N1)

Tudi vodja poslanske skupine vladajoče stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je poudaril, da je objektivna odgovornost “nesporna”. Na vprašanje, ali pričakuje razrešitev ali odstop ministrice, pa je dejal, da mora vsakdo v politiki ob ugotovljeni objektivni odgovornosti “to ponotranjiti, sprejeti odločitev in jo tudi prevzeti”.

“Lahko, da bo na koncu odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje”

Tudi predsednik NSi Matej Tonin je ocenil, da bi ministrica za pravosodje brez podpore svoje stranke izjemno težko opravljala svoje delo. “Si ne predstavljam, kako lahko v takšnih okoliščinah sploh še deluješ.”

Janez Janša, predsednik SDS, ki je zaradi spornega nakupa sodne stavbe na Litijski v Ljubljani zoper ministrico za pravosodje vložila interpelacijo, pa je povedal: “Predsednik vlade je včeraj v državnem zboru dejal, da riba smrdi pri repu. Vse stvari so postavljene na glavo. Lahko se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje.”