Tuđmana na skrivaj zdravil francoski zdravnik, ki so ga zamaskirali v novinarja

Svet 14. Maj 202207:07 > 11:51 1 komentar
Vesna Škare Ožbolt
N1/PROFIMEDIA

Nekdanja hrvaška ministrica, v času nastajanja samostojne hrvaške države pa svetovalka prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana Vesna Škare Ožbolt, je v pogovoru za N1 Zagreb razkrila podrobnosti iz življenja in delovanja nekdanjega hrvaškega predsednika, ki jih javnost do zdaj ni poznala. Med drugim je povedala, zakaj je zmeraj hotel imeti vse pod nadzorom sam, pa tudi, kako je Tuđman tako pred svojimi sodelavci kot pred javnostjo prikrival, da ima raka. Zdravil ga je francoski zdravnik, za katerega pa so vsi mislili, da je novinar.

Vesna Škare Ožbolt je nekdanja hrvaška ministrica za pravosodje, bila pa je tudi svetovalka prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. V pogovoru za hrvaški N1 je razkrila nekaj podrobnosti iz življenja in delovanja prvega hrvaškega predsednika, ki jih javnost do zdaj ni poznala.

Škare Ožbolt pravi, da je bolezen, umrl je za rakom, precej vplivala nanj. “Zadnje leto je bil zelo bolan in takrat so stvari ušle izpod nadzora,” je dejala.

Drugače je bilo, pravi, pred boleznijo, zlasti na začetku, ko je nastajala hrvaška država. “Uspelo mu je motivirati mlade in srčne ljudi, ki so želeli braniti državo, prav tako ljudi z izkušnjami. Poklical je diplomate, generale in se podal v obrambo Hrvaške. Kombiniral je izkušnje, znanje, pogum in mladost,” je dejala.

n1

A ko so mu povedali, da je bolan, so mu rekli tudi, da ima le še šest mesecev življenja. “Takrat je Hrvoje Šarinić iz Francije pripeljal najboljšega zdravnika, ki je zdravil to vrsto raka. Toda nihče ni vedel, da je to v resnici zdravnik, predstavili so ga kot francoskega novinarja. Tudi v uradu nihče ni vedel, da se predsednik zdravi, javnost pa sploh ne. A njegovo stanje se je močno izboljšalo. Cilj je bil dokončati reintegracijo. Zdravili so ga in v nekem trenutku je bil res dobro. Da skrajšam, od takrat je živel še tri leta,” je razkrila Škare Ožbolt.

Na vprašanje, ali je imel Tuđman kakšno pomanjkljivost, pa je Škare Ožbolt odgovorila, da mu od rok ni šla ekonomija. “Seveda je imel pomanjkljivosti. Z ekonomijo se ni ukvarjal. Bil je pravzaprav antitalent za ekonomijo. To je prepustil vladi, prav tako model privatizacije in izbrali so madžarski model, ki je bil najslabši. Na Madžarskem je privatizacija propadla, pri nas pa se tudi ni končala dobro,” je povedala.

Nekoč ga je tudi vprašala, zakaj vztraja pri tem, da vse nadzoruje sam. “Vprašala sem ga, zakaj za nekaj časa ne prepusti vajeti nam, on pa je udaril s pestjo po mizi in rekel, da lahko samo en človek vozi avtobus. Takrat mi je bilo vse jasno. Bil je čas vojne. Potem pa mi je še rekel – glejte, kaj se dogaja v Italiji, vsake tri mesece pade vlada. Hočete to tudi na Hrvaškem?” je še dejala Škare Ožbolt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje