George Soros je nadzor nad svojo večmilijardno fundacijo predal sinu

Svet 11. Jun 202320:16 2 komentarja
Alexander Soros
Profimedia

92-letni George Soros je predal vajeti svoje več milijard vredne fundacije Open Society svojemu 37-letnemu sinu.

Finančnik, vlagatelj in liberalni donator George Soros je nadzor nad svojo več milijard ameriških dolarjev vredno fundacijo predal svojemu sinu Aleksandru Sorosu, poroča Guardian.

92-letni Soros, ki je v katastrofalnem finančnem dogodku leta 1992, znanem pod imenom Črna sreda, zaslužil milijardo dolarjev s stavami proti britanskemu funtu, je v preteklosti sicer dejal, da ne želi, da bi njegovo fundacijo prevzel kateri od njegovih petih otrok.

Kljub temu pa je svojega sina imenoval za predsednika ene najbogatejših svetovnih človekoljubnih fundacij. “Zaslužil si je,” je ob tem po poročanju Guardiana dejal Soros, čigar osebno bogastvo je ocenjeno na 6,7 milijarde dolarjev.

George Soros
Lisi Niesner/REUTERS

“Bolj političen” od očeta

37-letni Aleksander je bil na to mesto sicer po tiho imenovan že decembra lani. V danes objavljenem intervjuju za Wall Street Journal je dejal, da je “bolj političen” od svojega očeta in da namerava še naprej donirati družinski denar levo usmerjenim ameriškim političnim kandidatom. Tako kaže, da bo nadaljeval tradicijo svojega očeta, ki velja za enega največjih donatorjev demokratskih kandidatov v ameriški politiki.

“Podvojili bomo obrambo volilnih pravic in osebne svobode doma ter podpirali demokracijo v tujini,” je še dejal Aleksander, ki je po poročanju Guardiana priznal, da bi tudi sam rad dobil denar iz politike, ampak ga mora zaenkrat vlagati, saj to “počne tudi druga stran”.

Aleksander je do prevzema očetove fundacije sicer deloval kot predsednik očetovega odbora za politično delovanje, od leta 2017 pa je bil tudi njegov namestnik na čelu Open Society Foundation, dodaja Guardian.

Open Society Foundation vsako leto nameni približno 1,5 milijarde ameriških dolarjev skupinam, ki podpirajo človekove pravice in po svetu gradijo demokracije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje