Harveyja Weinsteina tudi v Los Angelesu spoznali za krivega posilstva

Svet 20. Dec 202207:21 0 komentarjev
Harvey Weinstein
Foto: PROFIMEDIA

Porota v Los Angelesu je v ponedeljek bivšega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtoževale. Weinsteinu tako poleg pretekle zaporne kazni grozi še dodatnih 24 let zapora.

Nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina je sodišče v ponedeljek spoznalo za krivega posilstva. Če bo pravnomočno obsojen, ga čaka 24 let zapora, poroča BBC. 70-letni Weinstein je že sedaj obsojen na 23 let zaporne kazni, ki mu jo je zaradi posilstva in spolnega napada leta 2020 prisodilo sodišče v New Yorku.

Tožilci v Los Angelesu so podobno kot tisti v New Yorku poroto prepričali, da je Weinstein izkoriščal svoje bogastvo in vpliv za posiljevanje in spolne zlorabe žensk, ki so želele uspeti v Hollywoodu. Weinstein je vse obtožbe zanikal in trdil, da je šlo za transakcijske spolne odnose s pristankom. Ženske so imele z njim spolne odnose, on pa jim je pomagal pri karieri.

Med sojenjem se je na sodišču zvrstilo na desetine prič, vendar se je sodba nanašala na obtožbe štirih žensk v zvezi s spolnimi napadi med leti 2005 in 2013.

Porota je na sodišču v Los Angelesu, kjer se je sojenje začelo oktobra letos, nekdanjega producenta v ponedeljek spoznala za krivega posilstva in dveh spolnih napadov na v Rusiji rojeno manekenko. Ta je na sodišču povedala, da je Weinstein med filmskim festivalom v Los Angelesu leta 2013 brez dovoljenja vstopil v njeno hotelsko sobo in jo posilil.

Kot poroča BBC, pa porota ni izrekla obsodbe za obtožbe spolnega nasilja s strani igralke Lauren Young in žene sedanjega kalifornijskega guvernerja Jennifer Siebel Newsom. To sta tudi edini žrtvi, ki sta med sojenjem razkrili svoje ime. Siebel Newsom je Weinsteina obtožila, da jo je posilil leta 2005, ko je bila še ustvarjalka dokumentarnih filmov. Young pa je med pričanjem povedala, da jo je filmski mogotec leta 2013 ujel v hotelski kopalnici in jo spolno napadel.

Weinsteina pa je sodišče oprostilo v primeru spolnega napada na četrto žensko, ki je pričala pod psevdonimom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!