Hekerska skupina Anonymous svari Putina: Razkrili bomo vso umazanijo

Svet 27. Feb 202212:32 5 komentarjev
hekerska skupina Anonymous
Profimedia

Hekerska skupina Anonymous nadaljuje s kibernetskimi napadi na Rusijo, danes naj bi prekinila dobavo plina, ki ga distribuira podjetje v posredni lastni države. V videu na Twitterju prevzemajo odgovornost za napade na nekatere ruske vladne spletne strani, Putina pa pozivajo, naj "povrne pravice ukrajinskega ljudstva in odstopi kot izvoljeni uradnik".

Mednarodna hekerska skupina Anonymous je včeraj na Twitterju sporočila, da prevzemajo odgovornost za “neprestane” vdore v ruska vladna spletišča.

“Skupina izvaja neprestane operacije, da bi vladne spletne strani .ru ostale brez povezave in da bi ruskemu ljudstvu posredovala informacije, da bi se lahko osvobodilo Putinovega državnega stroja za cenzuro,” so zapisali. “Prav tako izvajamo neprestane operacije, da bi ukrajinsko ljudstvo po svojih najboljših močeh ohranili na spletu,” so dodali.

Hkrati so objavili tudi videoposnetek, v katerem naslavljajo predsednika Vladimirja Putina ter ga pozivajo, naj “povrne pravice ukrajinskega ljudstva in odstopi kot izvoljeni predstavnik”.

V videu mu sporočajo, da so izklopili spletna mesta Kremlja, ruskega medija RT (Russia Today) in številnih drugih spletnih mest, povezanih z vlado. Dodajajo, da nameravajo razkriti vse, kar je bilo dolga leta skrito, in da je le še vprašanje časa, kdaj bodo “razkrili umazanijo”, ki jo je skušal skriti pred javnostjo.

Hekerska skupina Anonymous od četrtka v “kibernetski vojni proti ruski vladi”

Hekerska skupina Anonymous je sicer že 24. februarja prek Twitterja sporočili, da je skupina “uradno v kibernetski vojni proti ruski vladi”. Naslednji dan so zapisali, da spletna stran ruskega obrambnega ministrstva ne deluje. Kremelj je sicer po navedbah državnih medijev zanikal, da jih je napadel Anonymous.

Včeraj je skupina sporočila tudi, da je vdrla v ruske televizorje, da bi predvajala “resničnost dogajanja v Ukrajini”. Forbes in ukrajinski časopis The Kyiv Independent pa sta poročala, da so vdrli v ruske televizijske kanale, ki naj bi nato predvajali ukrajinske pesmi, piše CNN.

Hekerska skupina Anonymous naj bi danes prekinila tudi dobavo plina, ki ga distribuira Tvingo Telecom, podjetje v lasti državne telekomunikacijske družbe Rostelecom, so sporočili.

Kot je skupina še zapisala na Twitterju, ni v vojni z Rusijo, temveč s Putinom, saj da “rusko ljudstvo ne podpira Putinove agresivne vojne proti ukrajinskemu ljudstvu.” Ljudi so še opozorili, naj bodo pozorni na račune, ki objavljajo lažne izjave.

Ukrajinske spletne strani redno tarča kibernetskih napadov

Na Rusijo že dlje časa letijo obtožbe, da izvaja kibernetske napade na Ukrajino in druge države. Med nedavnimi kibernetskimi napadi je bil DDoS napad, ki je minulo sredo ohromil spletna mesta ukrajinskih vladnih agencij in finančnih institucij.

Slovaško podjetje za kibernetsko varnost ESET pa je kasneje istega dne poročalo o še enem napadu. Sporočili so, da je bil na več sto računalnikov v Ukrajini nameščen program za brisanje podatkov. Med žrtvami te zlonamerne programske opreme naj bi bila vladna agencija in finančna ustanova, piše Reuters.

Kot smo že pisali v rubriki Poglobljeno, Rusija sicer že osem let, vse od ruske priključitve polotoka Krim in zasedbe vzhodnega dela Ukrajine, bije kibernetsko vojno z Ukrajino. Spletne strani ukrajinskih institucij in vplivni posamezniki so redno tarča kibernetskih napadov. Vsakič znova Ukrajina za napade obtoži Rusijo in vsakič znova Rusija vpletenost zanika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje