Hišni zdravnik CNN o princesi Kate: Ne vemo še, za kakšnega raka gre

Svet 23. Mar 202410:18 > 15:25 2 komentarja
Kate Middleton
Foto: PROFIMEDIA

Po britanskem kralju Karlu III. je za rakom zbolela tudi princesa Kate. Na njeno diagnozo se je za CNN odzval zdravnik Sanjay Gupta, ki ga zanimata vrsta in stadij raka.

Valižanska princesa Kate Middleton je v petek prekinila molk in javnosti sporočila, da je zbolela za rakom, ki ga zdravi s kemoterapijo. Glavni medicinski dopisnik za CNN dr. Sanjay Gupta je v intervjuju pojasnil, kaj to zdravljenje pomeni in katere informacije še čakamo.

“V izjavi izstopa, da nismo izvedeli nič o vrsti in stadiju raka. Nismo slišali nič s strani medicinske ekipe, ki bi rekla, da pričakuje polno okrevanje. Kate je seveda to rekla sama. A še vedno ostaja precej vprašanj, ki terjajo odgovore,” je dejal Gupta.

Po tednih molka je princesa novico sporočila v video nagovoru preko družbenega omrežja X.

“Januarja sem v Londonu prestala veliko abdominalno operacijo. Tedaj smo mislili, da je bilo stanje ne-rakavo. Operacija je bila uspešna. A testi po operaciji so pokazali, da je bil rak prisoten. Moja medicinska ekipa mi je svetovala, naj se poslužim preventivne kemoterapije in zdaj sem v zgodnji fazi,” je svojim sledilcem povedala princesa.

Preventivna kemoterapija

Nevrokirurgu Gupti so ušesa zastrigla ob frazi ‘preventivna kemoterapija’, ki jo je uporabila princesa.

“V izjavi so uporabili termin ‘preventivna kemoterapija’, kar se mi zdi precej nemedicinski termin. Kemoterapije ne predpišeš preventivno. Kate ima raka, ne vemo sicer kakšnega, zato takšno zdravljenje imenujemo pomožna (angl. adjuvant) kemoterapija, torej zdravljenje, ki spremlja oziroma sledi operaciji,” pravi Gupta.

Kemoterapija so zdravila, ki se običajno odmerjajo intravenozno, lahko pa tudi v obliki tablet. Ko se jih daje intravenozno, gredo pacienti običajno v bolnišnico. “Seveda tokrat govorimo o kraljevi družini, tako da je mogoče vse, kar zadeva bolj zasebno obravnavo,” je dodal Gupta.

Odzivi

Na novico o diagnozi so se včeraj odzvali številni voditelji v Združenem kraljestvu in širše po svetu. Besede podpore so ponudili britanski premier Rishi Sunak, njegov predhodnik Boris Johnson in kanadski premier Justin Trudeau. Hitro okrevanje je zaželela tudi tiskovna predstavnica ameriškega predsednika Joeja Bidna.

V začetku februarja je odjeknila novica, da ima raka tudi britanski kralj Karel III. Odkrili so ga pri zdravljenju povečane prostate, a naj ne bi šlo za raka prostate, je sporočila buckinghamska palača. Kralj je bil v stiku s snaho, javnosti pa je sporočil, da je ponosen na pogum, ki ga je princesa pokazala ob razkritju bolezni.

Kate sta, kot poroča BBC, hitro in mirno okrevanje zaželela tudi njena svak in svakinja, princ Harry in vojvodinja Meghan Markle, ter Katin brat James Middleton. Ta je na družbenem omrežju Instagram zapisal: “Skozi leta sva skupaj preplezala mnogo gora. Kot družina bomo tudi to preplezali s tabo.”

“Upamo, da razumete, da bomo kot družina sedaj potrebovali čas, prostor in zasebnost, dokler ne dokončam zdravljenja,” je v nagovoru še dejala Kate. “Moje delo mi je vedno prineslo globok občutek sreče in komaj čakam, da se vrnem, ko bom lahko. Za zdaj pa se moram osredotočiti na polno okrevanje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje