Hongkong ne bo zasegel megajahte ruskega oligarha: “Nimamo pravne podlage”

Svet 11. Okt 202214:43 > 14:44 3 komentarji

Luksuzna megajahta v lasti ruskega oligarha, zoper katerega je Zahod uvedel sankcije, je od prejšnjega tedna zasidrana v Hongkongu, od koder sporočajo, da plovila ne bodo zasegli.

Hongkonške oblasti so sporočile, da ne bodo zasegle superjahte ruskega oligarha, zoper katerega veljajo zahodne sankcije. To je na današnji novinarski konferenci potrdil vodja Hongkonga John Lee, rekoč, da mesto nima pravne podlage, povzema tiskovna agencija Reuters.

Po navedbah CNN je 142 metro v dolga jahta Nord, ki naj bi bila med največjimi na svetu, vredna približno 513 milijonov evrov. Njeno lastništvo se pripisuje Alekseju Mordašovu, ruskemu oligarhu, ki je svoje premoženje zgradil okoli ruskega proizvajalca jekla Severstal. Z dobrimi 19 milijardami evrov velja za enega najbogatejših Rusov. Pred uvedbo sankcij, ki so jih zaradi vojne v Ukrajini proti ruskim oligarhom uvedle številne države po svetu, je bilo njegovo premoženje višje še za okoli 10 milijard evrov. Mordašov je svojo bogastvo zgradil okoli družbe Severstal, ruskega jeklarskega in rudarskega velikana, ki po zadnjih podatkih v 69 državah zaposluje 54 tisoč ljudi. Bogataš je sicer v minulih mesecih nasprotoval sankcijam, rekoč, da nima nič s trenutnimi geopolitičnimi napetostmi in da ne razume, zakaj je kaznovan.

Zakaj je Mordašov pripotoval v Hongkong, uradno ni znano, a po pisanju tujih medijev tam išče zatočišče. Hongkonške oblasti so tako že pod kritiko ZDA. John Lee, ki je sicer na ameriškem seznamu sankcioniranih zaradi svoje vloge pri omejevanju svoboščin Hongkongčanov, pravi, da ne bodo ukrepali zgolj na podlagi enostranskih sankcij, ki so jih za Mordašova uvedle druge države.

Je pa dodal, da bi ustrezno ukrepali ob morebitnih sankcijah Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN). “To je naš sistem, to je naša pravna država,” je opisal vodja Hongkonga.

Kot je znano, sta Rusija in Kitajska, katere del je Hongkong, stalni članici Varnostnega sveta, kar pomeni, da imata pravico veta. Rusija je tako v minulih mesecih ovirala sprejetje resolucij, povezanih z agresijo v Ukrajini.

V ponedeljek zjutraj je Rusija raketirala več ukrajinskih mest. Po zadnjih podatkih so napadi terjali najmanj 19 smrtnih žrtev, ranjenih je bilo 105 oseb. O nočnih napadih pa poročajo iz Zaporožja, v katerih je umrla vsaj ena oseba. Med tem je Rusija opozorila ZDA, naj ne prestopijo meje.

“Dlje, kot bo Washington spodbujal bojevitost Kijeva, težje bo iskanje diplomatske rešitve,” je rekla tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Dnevno dogajanje v Ukrajini najdete na tej povezavi. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje