Hrvaška naj bi opravila eno največjih donacij helikopterjev Ukrajini

Svet 27. Feb 202314:23 0 komentarjev
Helikopter Mil Mi-8
PROFIMEDIA

Hrvaška naj bi Ukrajini v kratkem dobavila 14 transportnih helikopterjev tipa Mil Mi-8. To bi bila ena največjih donacij helikopterjev katere od zavezniških držav Ukrajini.

Hrvaška bo po poročanju časnika Jutarnji list Ukrajini v kratkem dobavila 14 transportnih helikopterjev tipa Mil Mi-8. Vlada v Zagrebu pisanja časnika ni potrdila, je pa pošiljko 14 helikopterjev že lani napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. To bi bila ena od največjih donacij helikopterjev katere od zavezniških držav Ukrajini.

12 helikopterjev Mi-8MTV-1 in dva helikopterja Mi-8T, ki jih bo predvidoma prejela Ukrajina, so del hrvaških oboroženih sil ter so jih po domovinski vojni uporabljali predvsem za reševalne akcije ter za nujne prevoze s hrvaških otokov na celino.

Pred prevozom bodo odstranili oznake in zamenjali obrabljene dele

Pred prevozom v Ukrajino bodo z njih najprej sneli vse obstoječe oznake in po potrebi zamenjali obrabljene dele, za transport pa bodo pripravljeni čez približno deset dni. Sedem jih bodo razstavili in dostavili po kopnem, sedem pa jih bo odletelo na Poljsko, od koder jih bodo nato poslali v Ukrajino, piše Jutarnji list v sobotni izdaji časnika.

Pošiljko 14 transportnih helikopterjev, na katere se lahko pritrdi tudi avtomatsko orožje, je že novembra lani napovedal Plenković. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je bil do tega kritičen, ker v vladi niso pojasnili, kako bodo te helikopterje nadomestili.

Hrvaškim letalskim silam bo tako predvidoma ostalo deset transportnih helikopterjev Mil Mi-171Sh sovjetske oz. ruske izdelave in štirje helikopterji Sikorsky UH-60 Black Hawk ameriške izdelave.

Hrvaška doslej v Ukrajino poslala štiri pakete pomoči

Hrvaška je v Ukrajino doslej napotila štiri pakete vojaške pomoči, a vsebine teh ni razkrila, ker je vse podatke o vojaški pomoči Ukrajini označila kot zaupne.

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Zdenko Lučić je na seji vlade minuli četrtek razkril le, da je hrvaška vlada Ukrajini doslej darovala za več kot šest milijonov evrov humanitarne pomoči in zagotovila “znatno vojaško pomoč”. Dodal je, da je skupna vrednost pomoči Hrvaške Ukrajini presegla 160 milijonov evrov.

Preberite še: Ukrajina zagotovila, da z orožjem zahodnih držav ne bo napadla ruskih ozemelj

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!