Hrvaški predsednik Milanović spet razburja: Srebrenica ni isto kot holokavst

Svet 08. Dec 202109:45 > 10:06 1 komentar
Zoran Milanović
Žiga Živulović jr./BOBO

Hrvaški predsednik Zoran Milanović s svojimi izjavami v zadnjem času dviga veliko prahu. Med drugim je dejal, da genocid v Srebrenici ni enak genocidu v Jasenovcu, za izjave predstavnikov BiH pa je dejal, da ne predstavljajo Sarajeva, ampak Baščaršijo.

Nazadnje je hrvaški predsednik Zoran Milanović razburil s komentarjem o umoru srbske družine Zec. Te dni namreč mineva 30 let, odkar so družino v Zagrebu umorile hrvaške posebne policijske enote. Aretacija očeta, sicer mesarja, Mihajla Zeca, je v zagrebški soseski Trešnjevka hitro postala likvidacija. Čeprav je poskušal pobegniti, je podlegel strelom. Storilci so nato njegovo ženo Marijo in 12-letno hčer Aleksandro s kombijem odpeljali do planinskega doma Adolfovac na Sljemenu in ju tam ubili ter njuni trupli odvrgli v jamo s smetmi.

Milanović:  Družina je dobila odškodnino. Kaj več je še treba?

Milanović je obletnico umora pospremil z besedami: “Aleksandra Zec je grozna zgodba. Vendar poznam še bolj grozljive zgodbe, ki so se odvile med vojno in za katerimi stoji neka druga stran. Ali bomo nadaljnjih 50 let še vedno kazali s prsti? Družina Zec je dobila odškodnino. Kaj več je treba?”

“Obstajajo genocidi in genocidi, žrtve in žrtve”

Pred dnevi pa je hrvaški predsednik dejal, da genocida v Srebrenici in Jasenovcu nista enaka, saj so med drugo svetovno vojno v ustaškem taborišču v Jasenovcu več let sistematično pobijali Jude in Srbe. Milanović je v izjavi novinarjem na otoku Vis dejal, da obstajajo različne vrste genocida in dodal: “Srebrenica ni isto kot holokavst, ni isto kot Jasenovac.” Na vprašanje, ali je bil v Srebrenici storjen genocid, je odgovoril pritrdilno. “Menim, da je bil, ampak za hujše zločine si moramo izmisliti drugo ime,” je povedal hrvaški predsednik in dodal: “Obstajajo genocidi in genocidi, žrtve in žrtve.”

“To ni Sarajevo, to je Baščaršija”

Njegove izjave sta obsodila bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović in predsednik Sveta bošnjaške nacionalne manjšine na Hrvaškem Armin Hodžić. Ta je ocenil, da je Milanović s svojimi zadnjimi izjavami o genocidu v Srebrenici prestopil mejo, prek katere ne bi smel nihče. Na vprašanje, kako komentira zadnjo izjavo, je Milanović dejal, da ne gre za bošnjaško skupnost, ampak za človeka, za katerega še nikoli ni slišal. “To, kar počnejo gospodje iz Sarajeva, ni uradno Sarajevo, to je Baščaršija. To počnejo samo zato, da bi svoje ljudi prikazali kot večjo žrtev, kot so, in oni so tisti, ki licitirajo za mrtve, jaz tega nikoli ne počnem. In lahko ponovim vse, kar sem dejal: obstajajo genocidi in genocidi, obstajajo žrtve in žrtve, ni vse enako,” je dejal.

Njegove izjave so naletele na številne obsodbe. Predsednik bošnjaške stranke SDA v BiH Bakir Izetbegović je za N1 dejal, da Milanović veliko govori za predsednika. “Zanj bi bilo bolje, da manj govori in več razmišlja, preden kaj reče,” je dejal Izetbegović.

“Govoriti o grozljivih zločinih, genocidih, jih primerjati, relativizirati, to so boleče stvari, da bi o njih lahko lahkotno govorili. Slišali smo, da se to zdaj relativizira, da se primerja, ali je genocid večji ali manjši. Tega se ne bi smelo početi. To žali žrtve. V BiH so vsi Hrvati katoliki in Bošnjaki muslimani pregnani s polovice ozemlja, vse katoliške cerkve in muslimanske molilnice so sistemsko porušene. V 20. stoletju so bila ustanovljena koncentracijska taborišča, v katerih so se dogajala množična posilstva in poboji civilistov. Polovica BiH je bila etnično popolnoma očiščena. Najhujši mesec v 40 mesecih nasilja je bil junij 1992, veliko hujši kot julij 1995, ko je genocid v Srebrenici dosegel vrhunec. V genocidu v Srebrenici je bilo ubitih več kot 8.000 fantov in moških, junija pa sta se zgodila množično etnično čiščenje in posiljevanje Hrvatov in Bošnjakov v vsej BiH. Hrvaški predsednik bi moral to upoštevati in o tem ne govoriti zlahka. Če je bilo v Jasenovcu v nekaj letih ubitih toliko ljudi, kot je rekel, jih je bilo v BiH več med letoma 1992 in 1995. Presenečen sem nad lahkotnimi izjavami o tem in lahkotnimi izjavami o aparthaidu, s katerim deluje ekipa pod vodstvom Milorada Dodika v Republiki Srbski,” je dejal Izetbegović.

Milanović potezo Avstrije označil za fašizem

Spomnimo, da se je novembra Milanović zapletel tudi v spor z Avstrijo, saj je avstrijske ukrepe, po katerih je za necepljene veljalo zaprtje, označil za fašizem. Po poročanju avstrijskega Die Presse je ta izjava izzvala “diplomatski nemir” na Dunaju, avstrijsko zunanje ministrstvo pa je hrvaškega veleposlanika Daniela Glunčića poklicalo na zagovor.

Uradni Dunaj je izjave hrvaškega predsednika “najostreje obsodil”, veleposlaniku pa so sporočili, da Milanovićeve besede najostreje zavračajo. “Primerjava med ukrepi proti pandemiji covida-19 in fašizmom je nesprejemljiva. Naša odgovornost je, da zaščitimo prebivalce Avstrije. In to odgovornost smo prevzeli,” so sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva, kjer so bili nad izjavo hrvaškega predsednika Milanovića začudeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje