Hrvaški rejci svinj še naprej protestirajo: glavna zahteva ostaja neizpolnjena

Svet 04. Dec 202314:44 0 komentarjev
Pujs
Foto: PROFIMEDIA

Slavonski rejci svinj zaradi ukrepov vlade proti afriški prašičji kugi protestirajo že 13. dan. Hrvaško ministrstvo za kmetijstvo je doslej izpolnilo večino njihovih zahtev, ne pa tudi bistvene, da lahko koljejo zdrave svinje v lastnih objektih.

Slavonski rejci svinj zaradi ukrepov vlade proti afriški prašičji kugi protestirajo že 13. dan, pri čemer s traktorji blokirajo nekatere ceste na vzhodu države. Ministrstvo za kmetijstvo na četrtkovem sestanku s predstavniki rejcev svinj ni izpolnilo treh od njihovih 12 zahtev, zato bodo rejci po lastnih navedbah še naprej vztrajali s protesti.

“Preostale tri zahteve so klanje svinj, cena oljaric in žitaric ter prodaja svinj,” je danes za hrvaško javno radiotelevizijo HRT povedal predsednik sindikata zaposlenih v kmetijstvu Slavonije in Baranje Duško Pavlik.

Poudaril je, da bodo vztrajali, dokler ministrstvo ne bo izpolnilo njihovih zahtev. “Upam, da se bo ta situacija rešila do 14. decembra, ko bi ljudje morali klati svinje,” je še dejal.

Vlada je za ukrepe, povezane z afriško prašičjo kugo, doslej zagotovila 32 milijonov evrov. Minuli teden je napovedala še dva ukrepa pomoči, s katerimi bodo zagotovili dodatnih 4,4 milijone evrov.

Protest kmetov na Hrvaškem
Protestna blokada cest hrvaških rejcev svinj konec novembra (Foto: N1 Hrvaška)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!