Silovite poplave v Grčiji: moškega odneslo pred očmi sina

Svet 05. Sep 202317:26 > 21:57 0 komentarjev
Nahel Belgherze/x

Po silovitih požarih je Grčijo zajelo silovito deževje, ki bi lahko povzročilo poplave zgodovinskih razsežnosti, voda je že vzela eno življenje, še ena oseba je pogrešana. V nekaterih delih bi lahko do četrtka padlo tudi do 1.000 litrov dežja na kvadratni meter. Kako srdito je tam že divjala narava, kažejo tudi posnetki z družbenih omrežij. Rjava voda je drla po ulicah, in to s takšno močjo, da je s seboj nosila avtomobile, pred očmi sina je celo odneslo moškega, ki ga še vedno pogrešajo.

Po silovitih požarih so Grčijo zajele še hude poplave, ki bi lahko bile zgodovinskih razsežnosti. Grke dobesedno čaka potop, če se bo ta scenarij uresničil, so zapisali na Facebookovi strani Neurje.si.

Meteorološka postaja Nacionalnega observatorija v Atenah je v Zagor Pelionu je do 18.06 zabeležila 754 milimetrov padavin. Kot so zapisali na družbenem omrežju X, padavine še niso ponehale.

Močno deževje, ki je že v ponedeljek zvečer zajelo osrednjo Grčijo, je sicer zahtevalo eno smrtno žrtev. Umrl je živinorejec, na katerega je padel zid, je za grško javno radiotelevizijo ERT potrdil tiskovni predstavnik grških gasilcev.

V Volosu pogrešajo tudi moškega, ki ga je odneslo deževje, je za televizijo Skai povedal predstavnik gasilcev Ioannis Artopoios. “Njegov sin je prišel iz avtomobila, očeta pa je odneslo in trenutno poteka iskalna akcija,” je dejal Artopoios.

Zaradi neurja je v več mestih potopilo  ceste, na otoku Krf je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču. Oblasti so prepovedale potovanja na prizadeta območja. Iz posnetkov, ki krožijo po družbenih omrežjih, je videti, kako je voda pogoltnila avtomobile. Videti je tudi, kako so se ulice spremenile v reke.

Po napovedih grške nacionalne vremenske službe Meteo se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najbolj prizadeti naj bi bili osrednja Grčija in Peloponez.

Poplave v Grčiji Poplave v Grčiji
Sevina Dariotou/Eurokinissi
Poplave v Grčiji Poplave v Grčiji
Sevina Dariotou/Eurokinissi
Poplave v Grčiji Poplave v Grčiji
Sevina Dariotou/Eurokinissi
Poplave v Grčiji Poplave v Grčiji
Sevina Dariotou/Eurokinissi
Poplave v Grčiji Poplave v Grčiji
Sevina Dariotou/Eurokinissi

Meteorološki modeli namreč nakazujejo, da bi lahko Grčijo v naslednjih dneh zajele poplave zgodovinskih razsežnosti, so zapisali na Facebookovi strani Neurje.si. Kot so navedli, lahko na osrednji del Grčije oziroma območje Tesalije do četrtka pade tudi več kot 1.000 litrov dežja na kvadratni meter.

“Za primerjavo – avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju, sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju, med 300 do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Grke pa dobesedno čaka potop, če se bo ta scenarij izpolnil,” so opozorili. Kot so še dodali, so v Grčiji po silovitih požarih že v ponedeljek težave povzročala neurja, ki pa se bodo le še stopnjevala. “Vsaj dokler se ciklonsko območje ne pomakne južneje oziroma deloma oslabi,” so ob tem še dodali.

Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki skupaj tvorijo Severne Sporade, so ponoči v nekajsekundnih presledkih udarjale številne strele, medtem ko je v regiji Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk.

V mestih Larisa in Volos so ponoči zabeležili 12.000 udarov strel, so poročali lokalni mediji, ki se sklicujejo na podatke gasilskih služb.

Grške oblasti so zaradi padavin brez primere, ki so zajele državo, prepovedale potovanja v številne osrednje regije države. Agencija za civilno zaščito je prebivalcem pristaniškega mesta Solos in otoka Skiatos, kjer je močno deževje odneslo avtomobile, poslala SMS opozorilo. Na številnih območjih je bila prekinjena oskrba z električno energijo, omejena pa je bila tudi uporaba mobilnih telefonov in interneta.

Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za dež, ki je ponekod pogasil požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vso poletje. Uničujoči požari so letos v tej članici EU zahtevali najmanj 26 življenj in opustošili najmanj 150.000 hektarjev površin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!