Indija izstrelila prvo raketo, ki jo je razvilo zasebno podjetje

Svet 18. Nov 202212:02

Prva raketa, ki jo je izdelalo indijsko zasebno podjetje, je danes zjutraj poletela v zgornji del atmosfere, so sporočili iz indijske vesoljske agencije ISRO. Poltonska raketa Vikram-S podjetja Skyroot Aerospace, ki so jo izstrelili z otoka Sriharikota na jugovzhodu Indije, je po šestminutnem letu pristala v morju, vesolja pa ni dosegla.

Enostopenjska raketa na trdo gorivo je bila izdelana s “strukturami iz ogljikovih kompozitov in sestavnimi deli, natisnjenimi v 3D”, je v četrtek sporočila indijska vlada. Po današnji izstrelitvi je dosegla višino 90 kilometrov, kar je deset kilometrov pod mednarodno priznano Karmanovo črto, ki ločuje Zemljo od vesolja.

Kljub temu je indijski minister za znanost Jitendra Singh misijo, ki so jo poimenovali “Prarambh” ali “začetek”, označil kot “resnično nov začetek” in “novo zoro” v indijskem vesoljskem programu.

raketa Vikram S, Indija
PROFIMEDIA

Indija v zadnjih letih intenzivno razvija svoj vesoljski program in za leto 2023 in 2024 načrtuje misijo s posadko ob podpori Rusije.

Leta 2014 je sicer Indija kot prva azijska država z orbiterjem Mangalyaan dosegla Mars. S tem se je uvrstila v eliten klub, v katerem so bile le še ZDA, Rusija in EU, Kitajska pa se jim je z lastno misijo na Mars pridružila leta 2021.

Ta misija je sicer Indijo stala le približno 74 milijonov evrov, medtem ko je po poročanju britanskega BBC primerljiva, a vseeno bolj zmogljiva misija na Mars ZDA leta 2013 stala okoli 671 milijonov evrov.

Strokovnjaki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenjujejo, da lahko Indija ohrani nizke stroške svojega vesoljskega programa s posnemanjem in prilagajanjem obstoječe vesoljske tehnologije ter s pomočjo obilice visoko usposobljenih inženirjev, ki zaslužijo le delček plač svojih kolegov v tujini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.