Izbruhnil je vulkan na španskem otoku La Palma

N1 video 19. Sep. 202119:341 komentar
Delite:
La Palma
Foto: Borja Suarez/REUTERS

Na La Palmi, enem od španskih Kanarskih otokov, je danes popoldne izbruhnil vulkan. V občini El Paso na jugu otoka je ob tem odjeknila silovita eksplozija, nad otokom pa se je dvignil oblak dima in vulkanskega pepela.

La Palma je del vulkanske verige Cumbre Vieja. Izbruh so pričakovali, saj so na območju v minulih dneh zabeležili več tisoč potresnih sunkov, tla pa so se ponekod dvignila, kar je znak, da se pod njimi nabira magma.

O evakuaciji vseh več kot 80.000 prebivalcev La Palme oblasti zaenkrat ne razmišljajo, so pa prebivalce južnega dela otoka pozvale, naj si za primer evakuacije pripravijo najnujnejšo prtljago, vključno z mobilnimi telefoni, osebnimi dokumenti in morebitnimi zdravili.

Vulkan leži na redko poseljenem območju. So pa po izbruhu zabeležili več manjših gorskih požarov, piše španski El País.

Danes so evakuirali okoli 50 ljudi, ki se težko gibajo, iz vasi v neposredni bližini vulkana.

Na otoku bo pomagala vojska, španski premier Pedro Sánchez pa je na Twitterju sporočil, da bo zaradi izbruha vulkana odložil svoj odhod v New York, kjer poteka zasedanje Generalne skupščine ZN, in odpotoval na La Palmo.

Zadnji vulkanski izbruh na La Palmi je bil oktobra 1971, ko je vulkan Teneguia lavo bruhal več kot tri tedne. Prvič pa so izbruh na tem otoku zabeležili leta 1430. La Palma za razliko od bolj znanih otokov, kot so Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote in Tenerife, ni priljubljena med turisti.

Komentari

Vaš komentar