Izgredi na Švedskem: trije ranjeni, med drugim zažgali tudi avtobus

Svet 18. Apr. 202211:27 > 17:491 komentar
Delite:
Izgredi na Švedskem
Foto: REUTERS

Na Švedskem so bili v nadaljevanju izgredov zaradi odobritve shoda skrajne desničarske skupine v nedeljo ranjeni najmanj trije ljudje. Iz nekaterih mest poročajo o požigih. Med drugim so v mestu Malmö na jugu Švedske zažgali avtobus. Skupno so aretirali 26 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V južnem mestu Norrköpping je policija izstrelila opozorilne strele, pri tem so bili po poročanju švedske televizije SVT ranjeni trije ljudje. V Norrköppingu so aretirali osem ljudi, v sosednjem Linköpingu pa 18.

V mestu Malmö je zagorel avtobus, ko so izgredniki vanj vrgli goreče predmete. Potnikom je uspelo še pravočasno zbežati. Že v soboto zvečer so izgredniki zažgali več vozil in smetnjakov, v policijo pa so metali kamenje in molotovke. Načelnica policije v mestu Malmö Petra Stenkula je v nedeljo izrazila razočaranje, da je svoboda izražanja postala izgovor za takšne izgrede.

V izgredih v tem mestu je bilo lažje poškodovanih nekaj ljudi, aretirali pa so 16-letnika, je še pojasnila Stenkula.

Na protestih je bilo doslej ranjenih 26 policistov in 14 civilistov, so danes sporočili iz švedske policije.

Nasilni protesti na Švedskem, ki so se začeli v četrtek, so posledica naraščanja napetosti v državi, odkar je znani desničarski skrajnež, odvetnik Rasmus Paludan dobil dovoljenje za zborovanja po državi, med drugim je na njih nameraval zažgati izvode Korana. V preteklosti je bil dansko-švedski politik že obsojen zaradi rasizma.

Komentari

Vaš komentar