Hamas in Izrael za dva dni podaljšala premirje

Svet 27. Nov 202308:13 > 22:05 3 komentarji

Katarsko zunanje ministrstvo, ki deluje kot posrednik med Izraelom in Hamasom, je sporočilo, da so premirje v Gazi podaljšali za dva dni. Tako Hamas kot Izrael sta se s podaljšanjem strinjala, a je izraelski premier Benjamin Netanjahu izpostavil, da se bodo zatem vojaške operacije nadaljevale.

Začasno štiridnevno premirje na območju Gaze so podaljšali še za dva dni, je sporočilo katarsko zunanje ministrstvo. Kmalu za tem je podaljšanje potrdilo tudi gibanje Hamas, ki je dodalo, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot prej. Izrael podaljšanja prekinitve ognja za zdaj še ni komentiral, so pa oblasti že obvestile nekatere družine talcev o današnji morebitni novi izmenjavi talcev in zapornikov, poroča britanski BBC.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je odločitev o podaljšanju prekinitve ognja označil za kanček upanja in človečnosti sredi teme vojne. “Upam, da nam bo to omogočilo okrepitev dobave humanitarne pomoč v Gazi. Brez dodatnega časa nam namreč ne bo uspelo zadovoljiti vseh potreb prebivalstva v Gazi,” je dodal.

Podaljšanje prekinitve ognja je danes na omrežju X pozdravil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je ocenil, da bo to omogočilo dostavo dodatne humanitarne pomoči in izpustitve talcev.

V skladu z dogovorom med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas tudi danes poteka izmenjava ujetnikov. Gazo zapušča 11 izraelskih talcev, med njimi tudi taki, ki imajo ob izraelskem še državljanstva Francije, Nemčije in Argentine, iz izraelskih zaporov pa je domov izpuščenih 33 Palestincev, 30 otrok in tri ženske, so sporočile katarske oblasti.

Izraelska vojska je sporočila, da je 11 talcev trenutno na poti v Izrael, katarski zunanji minister Majed Al Ansari pa je na omrežju X navedel, da je bilo v zameno izpuščenih 33 palestinskih zapornikov.

Tudi ZDA so pozdravile dogovor o podaljšanju prekinitve ognja in izrazile upanje, da bi premor trajal bistveno dlje. “To pa bo odvisno od tega, ali bo Hamas nadaljeval z izpuščanjem talcev,” je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Pojasnil je, da se je Hamas zavezal, da bo v naslednjih dveh dneh izpustil še 20 žensk in otrok. Kljub temu pa ni prepričan, ali bo zdajšnje premirje vodilo do trajnejše prekinitev ognja v Gazi. “Ne bom govoril v imenu izraelskih sil, vendar so zelo jasno povedali, da bodo po koncu premora, še naprej napadali vodstvo Hamasa,” je dodal.

Predsednik ZDA Joe Biden kljub temu verjame, da je njegov pristop prinesel rezultate tako v smislu osvoboditve talcev kot glede zagotavljanja pomoči civilistom v Gazi, je nadaljeval Kirby in pojasnil, da je bil Biden neposredno vpleten v sklenitev dogovora o premirju in njegovo podaljšanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporazum o prekinitvi ognja je v veljavo stopil v petek in naj bi prvotno trajal do torka zjutraj.

Hamas je v nedeljo sporočil, da bi premirje podaljšal v zameno za izpustitev dodatnih zapornikov iz izraelskih zaporov, Izrael pa je ponovil, da bi za vsakih deset izpuščenih talcev prekinitev ognja podaljšal za en dan.

Hamas je v nedeljo v okviru štiridnevnega sporazuma o prekinitvi ognja izpustil tretjo skupino talcev, ki so jih njegovi borci zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra. Od petka, ko je začelo veljati premirje, je gibanje izpustilo skupno 50 talcev. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno skoraj 180 ljudi.

Gaza Gaza
Foto: Abed Sabah/REUTERS
Uničenje Gaze Uničenje Gaze
Foto: Abed Sabah/REUTERS
Uničenje Gaze Uničenje Gaze
Foto: Abed Sabah/REUTERS
Uničenje Gaze Uničenje Gaze
Abed Sabah/REUTERS

V nedeljo je Izrael v zameno za 17 talcev izpustil še 39 palestinskih zapornikov tako kot dan prej. Skupaj je Izrael iz svojih zaporov od petka izpustil 177 ljudi, večinoma žensk in najstnikov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po nedeljski izmenjavi talcev spomnil, da sporazum predvideva možnost podaljšanja v zameno za izpustitev še 10 talcev na dan, poročajo tuje tiskovne agencije. Hamas pa je v nedeljo pozno zvečer sporočil, da želi podaljšati štiridnevno prekinitev ognja tudi v upanju, da bo v zameno za talce zagotovil izpustitev dodatnih palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

Islamistično gibanje bo sicer po napovedih danes izpustilo še deset talcev. Po poročanju nekaterih lokalnih medijev pa sta Izrael in Hamas nezadovoljna s seznami imen talcev in palestinskih zapornikov, katerih izmenjava je načrtovana za danes.

Izmenjava talcev Izmenjava talcev
Foto: Israeli Prime Minister's Office/REUTERS
Izmenjava talcev Izmenjava talcev
Foto: Israeli Prime Minister's Office/REUTERS

“Ena grozota ne more upravičiti druge”

Dogovor med Hamasom in Izraelom je danes pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Podaljšanje premirja bi po njegovem mnenju omogočilo dobavo nujno potrebne pomoči prebivalcem Gaze in izpustitev več talcev. Izpostavil je potrebo po trajni politični rešitvi konflikta in posvaril pred njegovim zaostrovanjem. “Bili smo priča napadom z brezpilotnimi letali in raketami na položaje ZDA v Siriji in Iraku ter napadom na komercialne ladje. To kaže na nevarnost stopnjevanja,” je dejal in ob tem Iran pozval, naj pritisne na svoje zaveznike v regiji.

Prekinitev ognja v Gazi je treba podaljšati, da bo postala vzdržna in dolgotrajna, hkrati pa si je treba prizadevati za politično rešitev, pa je ob začetku regionalnega foruma Unije za Sredozemlje v Barceloni dejal Borrell. “Nič ne more upravičiti brutalnega napada gibanja Hamas na civiliste, ki se je zgodil 7. oktobra, vendar ena grozota ne more upravičiti druge,” je še dejal. Ob tem je pozval k “politični rešitvi, s katero bi lahko enkrat za vselej prekinili krog nasilja”.

Josep Borrell
Josep Borrell na regionalnem forumu Unije za Sredozemlje v Barceloni (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je pozval Izrael, naj se izogne ponovni kolonizaciji Gaze, poroča britanski BBC. Menil je, da imajo Palestinci in Izraelci “enako in legitimno pravico do istega ozemlja”, in da je vzpostavitev palestinske države na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu in Gazi “najboljše zagotovilo za varnost in mir Izraela”.

Regionalnega foruma zunanjih ministrov Unije za Sredozemlje v Barceloni se je udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je ponovno pozvala k premirju in izpustitvi vseh talcev ter obsodila teroristična dejanja Hamasa.

Tanja Fajon: Najboljše jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država

“Smo v kritičnem trenutku. Razmere v Gazi so grozljive. 7. oktober je bil pretresljiv dan za vse. Od tistega dne sta vsako uro ubiti dve materi. Vsakih deset minut pa umre en otrok. To je strašljiva statistika, ki kliče po ostri obsodbi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in zahteva premirje. Naša primarna naloga mora biti zaščita civilistov,” je poudarila.

Prisotne je obvestila o znatnem povečanju humanitarne pomoči Slovenije Palestini in opozorila, da je treba začeti razmišljati o prihodnosti Gaze in o mirovnem načrtu za trajni mir na Bližnjem Vzhodu. Prepričana je, da je najboljše jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država, predpogoj zanjo pa je stabilna in opolnomočena palestinska oblast.

Ob tem je povedala, da je kultura sovraštva nekaj, čemur se moramo odločno upreti. “Ne smemo dovoliti vojne med dvema religijama, med judi in muslimani. Narediti moramo vse, da ne pademo v to past. Gre za več desetletni izraelsko-palestinski konflikt. Tako Izraelci kot Palestinci imajo pravico živeti v miru in dostojanstvu,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje