Jack Dorsey odstopil kot izvršni direktor Twitterja

Gospodarstvo 29. Nov 202116:54 > 19:18 0 komentarjev
Jack Dorsey
Anushree Fadnavis/REUTERS

Izvršni direktor podjetja Twitter Jack Dorsey je odstopil s svoje funkcije, kar je objavil na družbenem omrežju, ki ga je ustanovil leta 2006. V slovo je zaposlenim napisal elektronsko sporočilo, v katerem je sporočil tudi, da bo njegov naslednik dosedanji direktor za tehnološki razvoj Parag Agrawal. Maja se bo Dorsey poslovil tudi iz upravnega odbora podjetja.

45-letni Jack Dorsey je odstopil kot izvršni direktor podjetja Twitter.

“Pozdravljena, ekipa. Po več kot 16 letih, ko sem v tem podjetju igral neko vlogo – od soustanovitelja do izvršnega direktorja do predsednika upravnega odbora in spet do izvršnega direktorja – sem se odločil, da je čas za moj odhod. Zakaj?”

Tako je svojo elektronsko pošto, ki jo je naslovil na zaposlene v podjetju, začel Dorsey.

V nadaljevanju je navedel tri razloge, zakaj se mu zdi pravi čas, da odide. Najpomembneje se mu zdi, da je našel svojega naslednika – novi izvršni direktor Twitterja bo Parag Agrawal, dosedanji direktor za tehnološki razvoj.

“Stal je za vsako pomembno odločitvijo, ki je pomagala temu podjetju napredovati. Je radoveden, racionalen, kreativen, zahteven, sposoben samorefleksije in skromen. Vodi s srcem in dušo in od njega se dnevno učim. Kot izvršnemu direktorju mu brezpogojno zaupam,” je zapisal o Agrawalu. Ta se je Twitterju pridružil leta 2011, glavni tehnološki direktor pa je bil od leta 2017.

Drug razlog je, da je Bret Taylor pristal, da postane predsednik upravnega odbora. “Razume podjetništvo, tveganje, delovanje podjetij na tako obsežnem nivoju, tehnologijo, produkt, povrhu vsega pa je inženir. Vse, kar si odbor in to podjetje zaslužita,” pa je Jack Dorsey zapisal o Taylorju.

Kot tretji razlog pa je navedel vse zaposlene, med katerimi vidi veliko ambicij in potenciala. Zapisal je še, da bo v odboru ostal do konca, kar je približno do maja, da “Paragu in Bretu pomaga pri tranziciji”.

Potem namerava zapustiti tudi upravni odbor, saj meni, da je pomembno, da nasledniku pusti prostor. “Verjamem, da je najbolj pomembno, da podjetje preživi samo, osvobojeno vpliva ustanovitelja.”

Na koncu je zapisal še, da je šlo za težko odločitev, za katero stoji. “Zelo sem žalosten, a hkrati res srečen. Ni veliko podjetij, ki pridejo do sem. In ni veliko ustanoviteljev, pri katerih podjetje prevlada nad lastnim egom.”

Zaposlenim se je zahvalil za zaupanje in odkritost ter dodal, da jih ima rad. “P. S. Ta e-mail sem tvitnil. Moja želja je, da Twitter Inc. postane najbolj transparentno podjetje na svetu. Zdravo, mama!” pa je zaključil svoje sporočilo.

Že drugo slovo

Podjetje je sicer v začetku tega leta sporočilo, da je njihov cilj do konca leta 2023 imeti 315 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov in vsaj podvojiti letne prihodke.

Dorsey, ki je ustanovil enega izmed gigantov med družbenimi omrežji, je bil izvršni direktor do leta 2008, ko so ga izrinili. Kot CEO se je vrnil leta 2015, ko je zaradi nestabilne rasti odstopil Dick Costolo.

Novica televizije CNBC o skorajšnjem odstopu Dorseyja je še pred odprtjem borz zjutraj v New Yorku podražila Twitterjeve delnice za več kot deset odstotkov, nakar so trgovanje ustavili do potrditve ali zavrnitve novice. Po potrditvi so se delnice podražile še za pet odstotkov na 49,47 dolarja.

Še včeraj je Dorsey tvitnil: “Rad imam twitter.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!