Je na vidiku katastrofa? V Rdečem morju potonila ladja z 41.000 tonami gnojila

Svet 02. Mar 202417:08 2 komentarja
Satelitski posnetek ladje Rubymar
Satelitski posnetek ladje Rubymar (Foto: PROFIMEDIA)

Ladja v britanski lasti, ki sta jo prejšnji teden v Rdečem morju zadeli raketi uporniških jemenskih hutijevcev, je v petek potonila, je danes sporočila jemenska vlada. Ob tem je posvarila pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tovorno ladjo Rubymar, ki je bila na poti iz Združenih arabskih emiratov v Bolgarijo, so hutijevci napadli februarja v Adenskem zalivu. Posadko ladje so kmalu po napadu evakuirali v Džibuti, iz plovila pa je začelo odtekati gorivo, zaradi česar je v morju nastal velik naftni madež.

Ladja je po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) v času napada prevažala več kot 41.000 ton gnojila.

Jemenske oblasti so posvarile pred okoljsko katastrofo, ki bi lahko sledila. Programski direktor organizacije Greenpeace na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki Julien Jreissati je pojasnil, da bi lahko gnojilo amonijev nitrat v morju pomembno vplivalo na morske ekosisteme.

Hutijevci so poleg ladje Rubymar pred obalo Jemna 19. februarja napadli še ameriški ladji Sea Champion in Navis Fortuna. Več zahodnih držav, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, je v odgovor na napade sprožilo operacije za zaščito ladij v regiji.

Hutijevci napade na tovorne ladje v Rdečem morju izvajajo od novembra lani, pri čemer se sklicujejo na solidarnost s Palestinci v Gazi, ki se soočajo z intenzivnimi napadi izraelske vojske. V zadnjem času napovedujejo, da jih bodo še stopnjevali. Na napade hutijevcev so se odzvale oborožene sile ZDA in Velike Britanije, ki v zadnjem času izvajajo povračilne zračne napade na položaje upornikov v Jemnu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje