Je ogrožena? Bivšo hrvaško predsednico še zdaj varujejo dan in noč

Svet 27. Avg 202305:45 1 komentar
Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović. Foto: PROFIMEDIA

Nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović več kot tri leta po koncu svojega mandata še naprej uživa 24-urno policijsko varovanje, poročajo hrvaški mediji. O razlogih za neprestano varovanje sicer ne želi govoriti, pravi pa, da ima osebno raje svobodo.

Še tri leta in pol po tem, ko je zapustila položaj predsednice Hrvaške, Kolinda Grabar Kitarović uživa 24-urno policijsko varovanje, poroča Dnevnik Nove TV. Ta teden so jo varnostne službe denimo spremljale v Ukrajini ter na Madžarskem, kjer je imela obveznosti v Mednarodnem olimpijskem komiteju.

“Odločitve sprejemajo pristojne službe in so edine, ki se lahko o tem izrekajo. Mislim, da je bolje, da sploh ne komentiram, ravno zaradi varnosti. In kar se mene osebno tiče, imam raje svobodo,” je dejala nekdanja predsednica, ki se je po koncu svojega mandata podala v poslovne vode.

Hrvaška vlada ji je prav te dni celodnevno policijsko varovanje še podaljšala, in sicer za tri mesece, je poročal Dnevnik Nove TV. Podpredsednik hrvaške vlade Tomo Medved je ob tem dejal, da odločitev temelji na oceni varnostno-obveščevalnega sistema.

“To je običajno”

“To je običajno,” je za N1 Zagreb komentiral strokovnjak za varnost Kristijan Družeta. “Tudi drugim funkcionarjem podaljšujejo takšne ukrepe glede na to, kaj so delali prej in kakšne podatke so imeli v svojem mandatu. Ne govorimo le o varovanju telesa, ampak tudi o tem, kaj vse se je izvedela med svojim delom, katere podatke ima, in vsem, kar bi lahko vplivalo na nacionalno varnost države,” je dodal.

Posamezniki, ki se dobro spoznajo na njeno varovanje, so po poročanju Dnevnika Nove TV sicer dejali, da se je v času njenega predsedovanja večkrat zgodilo, da je preprosto izginila, varnostne službe pa niso bile obveščene o tem, kje se nahaja.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve sicer ne razkriva, koliko varovanje nekdanje predsednice stane hrvaške davkoplačevalce, po neuradni oceni pa samo en predstavnik varnostne službe stane približno 70 tisoč evrov. V to oceno so všteti vsi stroški, od plač, dnevnic, nastanitve do stroškov prevozov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje