V ponedeljek oranžni alarm: že prizadeta območja bodo še posebej ranljiva

Slovenija 27. Avg 202305:30 4 komentarji
neurje, vreme
Profimedia

Jutrišnji ponedeljek bo vremensko buren dan, spet je velika tudi možnost poplav. Tako na območjih, ki jih je že poplavilo 4. avgusta kot tudi na območju reke Reke in Notranjske. Prisojni pozivajo vse, ki živijo ob vodi, da še danes ravnajo samozaščitno, od vode umaknejo premično premoženje, pa tudi bale sena, hlodovino in podobno.

Za današnjo nedeljo vremenoslovci napovedujejo, da bo pretežno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19 °C. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34, v alpskih dolinah okoli 26 °C.

Že proti večeru pa v severozahodni Sloveniji ni izključena kakšna nevihta.

Na jutrišnji ponedeljek pa bo Slovenijo z zahoda dosegla izrazita hladna vremenska fronta, ki bo prinesla nižje temperature in padavine, večinoma v obliki ploh in neviht. Vremensko dogajanje bo burno.

“Možna bodo krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo,” opozarjajo vremenoslovci, ki so zato razglasili oranžni alarm.

ZADNJE INFORMACIJE! 

Pred vremensko burnim ponedeljkom dogajanje na N1 spremljamo ves čas. Zadnje informacije z izredne novinarske konference pristojnih pred vremensko burnim ponedeljkom so na voljo TUKAJ, poziv k samozaščitnim ukrepom pa TUKAJ. Ves čas spremljajte radarsko sliko padavin in se pred ponedeljkovimi neurji in nalivi, ki se bodo začeli že zgodaj zjutraj na zahodu države ter se nato razširili po celotni Sloveniji, zaščitite. Če ste ob vodi, še DANES umaknite avtomobile in drugo premično premoženje, umaknite bale sena, hlodovino … 

Glavnina padavin bo ob krajevnih nalivih padla v razmeroma kratkem času, lahko tudi v nekaj urah. V več delih države bo zato verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Razmere bodo resne, še zlasti na območjih, ki so jih v začetku meseca prizadele uničujoče poplave. Arso kot najbolj ranljiva izpostavlja območja ob Selški in Poljanski Sori, Gradaščici, Kamniški Bistrici, območje Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline. Hidrologi ob tem opozarjajo, da lahko hudourniške poplave zajamejo tudi neprizadeta območja v zahodnem delu države, na območju reke Reke, na Notranjskem pa tudi na vzhodu.

“Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov,” še svarijo.

Čiščenje naplavin iz Meže po poplavah
Čiščenje naplavin iz Meže (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

“Zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine,” je za STA dejal meteorolog Brane Gregorčič. “Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo. Zaradi poplav v začetku avgusta pa so razmere na terenu bolj ranljive,” je poudaril.

S strahom zrejo v nebo in se pripravljajo

V Črni na Koroškem pospešeno polnijo protipoplavne vreče in jih delijo med občane. “Ljudje jih lahko dobijo pri Faktorju,” je povedala županja Romana Lesjak, ki skupaj z občani s strahom pričakuje ponedeljek. “Res nas skrbi. Vsi se bojimo tega ponedeljka. To, kar se nam je zgodilo, bomo že prebrodili, ne vem pa, kaj bomo, če se nam scenarij iz začetka meseca ponovi.” Po njenih besedah na terenu vsak dan še vedno odkrivajo nove posledice poplav, občanom pa je pred novim deževjem že naročila, naj razpoke na plazovitem območju prekrijejo s folijami. “Ni jih treba posebej obveščati, vsi spremljajo, kaj nas čaka.”

Tudi v Ljubnem so že včeraj razdeljevali protipoplavne vreče. “Ljudje so prestrašeni, edini bagri, ki so na terenu, pa so iz naših podjetij. Tu ni niti enega bagra, ki bi ga poslala država ali civilna zaščita. Na žalost,” je župan Franjo Naraločnik opisal včerajšnje stanje v Ljubnem.

Tudi v občini Škofja Loka so zaskrbljeni. Kot je povedal župan Tine Radinja, bodo skupaj s civilno zaščito po potrebi opozorili vse prebivalce in tudi delavce, ki trenutno čistijo struge vodotokov. Pristojne službe skušajo na vodotokih zagotavljati zgolj osnovno pretočnost. “Direkcijo za vode že ves čas opozarjamo, da je treba takoj začeti odvoz vsega materiala, ki so ga reke in potoki nanosili,” je povedal župan in dodal, da materiala iz strug še ne odvažajo, ampak predvsem skušajo reke in hudournike speljati nazaj v prvotne struge. “Dela je res veliko. Koncesionar se ga bo moral do jesenskega deževja lotiti s 100-kratno hitrostjo,” je opozoril škofjeloški župan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje