Joe Biden: Sodba Mladiću dokaz, da bodo kršitelji kaznovani

Svet 08. Jun 202117:56 > 09. Jun 2021 05:38
Joe Biden
Leah Millis/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je med prvimi pozdravil današnjo končno sodbo Ratku Mladiću.

Sodniki Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča v Haagu so potrdili sodbo Ratku Mladiću. Na njihovo odločitev se je med prvimi odzval predsednik ZDA Joe Biden. “Pred skoraj šestindvajsetimi leti je Ratko Mladić v Srebrenici odredil usmrtitev približno 8000 neoboroženih moških in fantov. Vodil je tudi brutalno dolgoletno obleganje Sarajeva in bil odgovoren za številna druga kazniva dejanja,” je komentiral.

“Ta zgodovinska sodba kaže, da bodo tisti, ki zagrešijo strašne zločine, kaznovani,” je dodal in v izjavi med drugim zapisal, da sodba utrjuje skupne zaveze za preprečevanje morebitnih grozot v prihodnosti. Današnjo sodbo Mladiću so pozdravili tudi na ameriškem veleposlaništvu v Sarajevu.

Odzvali so se tudi drugi svetovni voditelji. “Končna sodba mednarodnega sodišča v primeru Ratko Mladić je še en pomemben korak za dosego pravičnosti za žrtve. Pomagal nam bo pustiti za seboj bolečo preteklost in postaviti prihodnost na prvo mesto,” je na twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Da je današnja odločitev sodišča priložnost za voditelje v BiH in regiji, da spodbujajo okolje, ki bo vodilo do sprave in premagalo dediščino vojne, sta v skupni izjavi zapisala visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell in evropski komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi. “To je predpogoj za stabilnost in varnost BiH ter ključno za njeno pot v Unijo,” sta dodala.

Odločitev haaških sodnikov sta pozdravili tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet in posebna svetovalka generalnega sekretarja ZN za preprečevanje genocida Alice Wairimu Nderitu.