Kdo bi lahko nasledil Prigožina na čelu Wagnerja, bo to Lotus?

Svet 01. Sep 202309:44 > 10:02 0 komentarjev
Značke skupine Wagner
PROFIMEDIA

Po strmoglavljenju letala in smrti Jevgenija Prigožina se odpira vse več vprašanj o prihodnosti najemniške vojske Wagner. Način delovanja v prihodnje bo zagotovo pomembno oblikovala tudi izbira novega vodje. V medijih so zakrožila prva ugibanja, kdo bi lahko nasledil Prigožina.

Po smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina je vse več ugibanj o njegovem nasledniku. Jasnega kandidata namreč na prvi pogled ni, saj sta v strmoglavljenju letala poleg Prigožina umrla tudi soustanovitelj in poveljnik Dmitrij Utkin ter šef logistike Valerij Čekalov. Oba sta veljala za vplivna wagnerjevca in Prigožinova tesna zaveznika.

Imena naslednikov se v javnosti ne pojavljajo pogosto. Kot morebitni kandidat, ki ga za zdaj omenjajo le v tabloidnem tisku, je Anton Elizarov z vojaškim vzdevkom Lotus. Gre za enega od vojaških poveljnikov v Wagnerjevih vrstah, ki je najemnikom na bojišču v Ukrajini poveljeval med napadom na Soledar. Kot na svoji spletni strani piše skupina Molfar, ki se ukvarja z javno dostopnimi obveščevalnimi podatki, je Lotus v najemniške vrste vstopil leta 2016 in sodeloval v Wagnerjevih operacijah v Afriki in na Bližnjem vzhodu.

Analitiki ocenjujejo, da se bosta s spremembo na čelu spremenila tudi delovanje in ustroj Wagnerja. Strokovnjak za varnostne raziskave Ruslan Trad iz mislišča Atlantic Council je za BBC ocenil, da bo novega šefa Wagnerja nastavil državni vrh, prihajal pa naj bi iz obveščevalnih krogov ruske vojske. Prav zato se med kandidate uvršča tudi generala vojaške obveščevalne službe GRU Andreja Averjanova. Gre za obveščevalca, ki ga na Zahodu povezujejo s številnimi likvidacijami, med drugim z zastrupitvijo Sergeja Skripala v Veliki Britaniji leta 2018.

General Andrej Averjanov (levo) na poroki svoje hčerke
General Andrej Averjanov (levo) na hčerini poroki (PROFIMEDIA)

V zadnjih dneh so v okolici Sankt Peterburga in Moskve pokopali poveljnike Wagnerja, ki so v letalski nesreči umrli pred dobrim tednom. Poleg Prigožina, Utkina in Čekalova so bili na krovu še štirje wagnerjevci in trije člani posadke. Vse od takrat krožijo ugibanja, ali za strmoglavljenjem stoji ruski državni vrh s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu. V Kremlju so vse obtožbe o vpletenosti označili za popolno laž. “Seveda te špekulacije na Zahodu izvirajo z določenega zornega kota. Vse je popolna laž,” je obtožbe komentiral tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!