“Matijanić ni bil v dobrih odnosih z zdravniki, zato ni imel koga poklicati”

Svet 07. Avg 202212:11 > 08. Avg 2022 10:44 5 komentarjev
zdravnik
PROFIMEDIA

Hrvaško državno odvetništvo je sporočilo, da izvaja preiskavo smrti v petek preminulega hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića. Ta je umrl tri dni po okužbi s koronavirusom in kljub prošnjam ni bil deležen medicinske pomoči. Opravljena je bila obdukcija, trenutno poteka histološka analiza vzorcev tkiv, ki bo pojasnila, zakaj je Matijanić umrl. Na njegovo smrt se je odzval splitski zdravnik, ki je med drugim zapisal, da je bil Matijanić sicer vrhunski profesionalec, a da ni bil v dobrih odnosih niti s "svojimi" zdravniki, zato razen urgence ni imel koga poklicati. Odzval se je tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Hrvaško javnost je pretresla smrt znanega preiskovalnega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl zaradi okužbe s koronavirusom, ob tem pa je imel še številne druge pridružene bolezni. Matijanić je pomoč najprej iskal v splitski bolnišnici, njegova partnerka Andrea Topić pa je kasneje najmanj desetkrat klicala tudi nujno medicinsko pomoč, a znanega hrvaškega preiskovalnega novinarja v bolnišnico niso želeli sprejeti. Kasneje je ob prihodu reševalcev na dom umrl, njegova življenjska sopotnica pa je na Facebooku v daljšem zapisu opisala zadnje dneve in ure njegovega življenja.

Prav njen zapis je spodbudil hrvaško javnost in politiko k iskanju odgovornosti za njegovo smrt. V soboto zvečer se je oglasilo tudi hrvaško državno odvetništvo in sporočilo, da so začeli preiskavo Matijanićeve smrti.

Na smrt se je odzval tudi predsednik Zoran Milanović. Dejal je, da je partnerica umrlega novinarja predstavila vrsto resnih in zaskrbljujočih okoliščin o njegovi smrti. Zatrdil je, da je treba primer temeljito raziskati. “To, kar je povedal njegova žena, je niz zelo resnih in zaskrbljujočih stvari, zato bi bilo treba to podrobno raziskati. To je neverjetno. Če je del tega res, ni dobro,” je dejal Milanović.

“Zaradi več objav v medijih bo občinsko državno odvetništvo v Splitu na podlagi 6. odstavka 205. člena in 4. odstavka 206. člena zakona o kazenskem postopku opravilo preiskavo zaradi obstoja razlogov za sum, da je, za zdaj neznana oseba je storila kaznivo dejanje zdravniške napake iz 181. člena Kazenskega zakonika, ki je povzročila smrt osebe. Objave v medijih se nanašajo na smrt novinarja spletnega portala,” so sporočili iz hrvaškega državnega odvetništva.

Za kaznivo dejanje zdravniške napake, ki je povzročila smrt osebe, je zagrožena kazen 12 let zapora.

Dubrovniška odvetnica Viktorija Knežević pa je vložila kazensko ovadbo proti zdravstvenim delavcem, ki so bili v stiku z Vladimirjem Matijanićem in Andreo Topić med 3. in 5. avgustom, ker mu niso nudili zdravstvene pomoči.

Znani splitski kirurg Hrvoje Tomasović je komentiral okoliščine smrti novinarja Matijanića. Na Facebooku je zapisal, da je pokojni novinar sicer bil vrhunski profesionalec, in izrazil obžalovanje. “Ni ravno, da bi bil naklonjen meni in mojim stališčem, ampak vedno mi je žal, ko nekdo nenadoma odide. Nesporno je, da je bil vrhunski novinar z zelo zlobnim peresom, vendar je bil vrhunski profesionalec, čeprav je bil na nasprotni strani. Resnično mi je žal za njegovo nenadno smrt in izrekam sožalje njegovi družini,” je zapisal Tomasović. A je pod tem statusom zapisal pretresljiv komentar, navajajo hrvaški mediji. Med drugim je zapisal, da Matijanić ni bil v dobrem odnosu s “svojimi” zdravniki. “Nisem kot oni in se ne veselim mrtvega sovražnika. To podkopavanje mrličev mi je nagnusno. Zakaj ga ni kdo od velikih desničarjev prijel za ušesa in ga tepel, ko so ga tako sovražili? Seveda niso, zdaj pa vsi nekaj praznujejo in odpirajo šampanjec. Zakaj? Mrtvecu, ki je umrl na precej neumen način. Če bi obstajal še kakšen novinar, ki bi bil dober z mano, bi me gotovo poklical in naredil bi vse, da bi mu pomagal, in to takoj. Očitno tudi s temi svojimi zdravniki ni bil dober, tako da razen urgence ni imel koga poklicati. No, samo to poletje so me zaradi podobnih stvari poklicali vsaj petkrat. Lahko mislite, da je na koncu umrl zaradi svojih kvazi poštenih stališč, da ne potrebuje zaščite in potem ni nikogar, ki bi poklical pomoč. Prijateljstva obstajajo zato, da si pomagamo, a očitno ni imel prijateljev niti med svojimi,” je še zapisal kirurg, navaja hrvaški Teleskop.

Novinarjevo smrt preiskuje tudi policija, oglasila se je tudi splitska bolnišnica

Policijsko preiskavo Matijanićeve smrti je potrdil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović. “Policija se je v preiskavo vključila na podlagi informacij zapisa, ki pojasnjuje okoliščine Matijanićeve smrti. Zdaj sledijo posvetovanja z državnim odvetništvom, da ocenimo, ali v primeru njegove smrti obstajajo elementi kaznivega dejavna,” je za hrvaški portal index.hr po vedal minister Božinović.

Ob tem je še dodal, da bo policija upoštevala tudi ugotovitve strokovnega nadzora, ki ga je že včeraj napovedal zdravstveni minister Vili Beroš. “Ugotoviti želimo, ali je bilo ukrepanje v skladu s predpisanimi postopki za zagotavljanje ustrezne zdravstvene pomoči pacientu”, je včeraj povedal minister za zdravje.

Oglasil pa se je tudi direktor splitske bolnišnice Julije Meštrović, ki je sporočil, da je bila obdukcija umrlega novinarja že opravljena. “Odvzeta so bila vsa tkiva organov za histološko preiskavo, da bi ugotovili vzrok smrti. Histološka analiza je v teku, po zaključku pa bomo o njenih izsledkih obvestili družino umrlega,” je zapisal Meštrović.

Potrdil je tudi uvedbo notranje preiskave v splitski bolnišnici: “Pričakujemo prihod zdravstvene inšpekcije ministrstva za zdravje, ki bo preverila vsa relevantna dejstva ravnanja zdravstvenega osebja in nudenje pomoči gospodu Matijaniću.”

Mnoge Hrvate je smrt enega najbolj znanih preiskovalnih novinarjev močno pretresla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje