Kdo se je tokrat uvrstil na seznam najvplivnejših svetovljanov revije Time?

Svet 14. Apr 202315:04 1 komentar
Olena in Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Revija Time je objavila nov seznam najvplivnejših osebnosti v svetovnem merilu.

Na seznam sto najvplivnejših osebnosti, ki jo vsako leto pripravi ameriška revija Time, se je letos znova uvrstil ameriški predsednik Joe Biden, pa tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, nemški kancler Olaf Scholz, japonski premier Fumio Kišida, vodja mjanmarske hunte Min Aung Hlaing in prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

Vsakoletni seznam najvplivnejših Zemljanov ni lestvica in imena niso rangirana. Tisti, ki se nanj uvrstijo, so zgolj razdeljeni v skupine, in sicer v skupino voditeljev, umetnikov, pionirjev, titanov, ikon in inovatorjev. Prav tako je na letošnjem seznamu le 96 od sto obljubljenih najvplivnejših oseb.

V kategorijo voditeljev so se poleg Bidna, Lule, Scholza, Kišide, Hlainga in Zelenske uvrstili še kolumbijski predsednik Gustavo Petro, avstralski premier Anthony Albanese, vodja senatnih republikancev v ZDA Mitch McConnell, pakistanska ministrica za podnebne spremembe Sherry Rehman, ukrajinska odvetnica za človekove pravice Oleksandra Matvičuk in ameriški novinar Evan Gershkovich, ki so ga ruske oblasti nedavno obtožile vohunjenja.

Evan Gershkovich
The Wall Street Journal/ via REUTERS

Med umetnike so se med drugim uvrstili igralci Michael B. Jordan, Drew Barrymore, Aubrey Plaza, Salma Hayek Pinault, Zoe Saldana in Colin Farrell. Med pionirje so se uvrstili pevka Doja Cat, manekenka Bella Hadid, ameriški zvezdnik na platformi YouTube MrBeast in ameriška zvezdnica alpskega smučanja Mikaela Shiffrin.

V kategoriji titanov so se znašli milijarder Elon Musk, vdova ustanovitelja podjetja Apple, Laurene Powell Jobs, direktor podjetja TikTok Šov Zi Čev, pevka Beyonce in nogometaš Lionel Messi. Med ikone so se uvrstili igralka Jennifer Coolidge, igralec Pedro Pascal, ameriška košarkarica Brittney Griner, ki so jo 9. decembra izpustili iz ruskega zapora, in britanski kralj Karel III.

Kralj Karel III.
Toby Melville/REUTERS

V skupino inovatorjev pa so se uvrstili izvršni direktor Walt Disney Company Bob Iger, nogometaš Kylian Mbappe, okoljevarstvenica Wanjira Mathai in pisatelj Hidetaka Miyazaki.

Seznam pri reviji Time vsako leto pripravijo na podlagi priporočil dopisnikov, sam postopek oblikovanja pa traja več mesecev. Vsako od imen spremlja opis, ki ga včasih pripravi kakšna posebna oseba. Letošnji seznam vključuje 50 žensk in skupno 16 podnebnih aktivistov. Biden se je na seznamu znašel že šestič, najmlajša oseba na letošnjem seznamu je trikratna zmagovalka teniškega grand slama, Poljakinja Iga Swiatek, ki je stara 21 let, najstarejša pa je ameriška pisateljica Judy Blume, ki šteje 85 let, poroča portal Euronews.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje