Kenijsko sodišče potrdilo zmago Williama Ruta na volitvah

Svet 05. Sep 202215:46 0 komentarjev
William Ruto
Baz Ratner/REUTERS

Kenijsko vrhovno sodišče je potrdilo zmago Williama Ruta na predsedniških volitvah.

Kenijsko vrhovno sodišče je danes potrdilo zmago Williama Ruta na predsedniških volitvah 9. avgusta. Sodišče je zavrnilo pritožbo poraženca volitev Raila Odinge, ki meni, da so bile volitve podvržene goljufiji, in s tem končalo večtedensko politično negotovost v državi z zgodovino nasilnih povolilnih nemirov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je soglasna odločitev. Peticije se zavrnejo, posledično pa prvega toženca (Ruta) razglašamo za izvoljenega predsednika,” je o odločitvi sodišča dejala vrhovna sodnica Martha Koome in dodala, da kakršnekoli nepravilnosti niso bile tako velike, da bi vplivale na končni rezultat.

Ob tem je Koome pojasnila, da tehnologija, ki jo je uporabila volilna komisija, izpolnjuje standarde “celovitosti, preverljivosti, varnosti in preglednosti”. Poraženec volitev Odinga, ki je kandidiral s podporo dosedanjega predsednika Uhuruja Kenyatte, je namreč v pritožbi trdil, da so hekerji vdrli v strežnike komisije in nanje naložili prirejene obrazce z rezultati.

“Vedno smo se zavzemali za pravno državo in ustavo. V zvezi s tem spoštujemo mnenje sodišča, čeprav se z njegovo današnjo odločitvijo odločno ne strinjamo,” je v odzivu na odločitev sodišča dejal 77-letni Odinga, ki je proti 55-letnemu Rutu izgubil za približno 230.000 glasov oziroma manj kot dve odstotni točki.

Ruto, ki bo kot predsednik prisegel 13. septembra, bo postal peti predsednik Kenije po osamosvojitvi od Velike Britanije leta 1963. Vodenje države bo prevzel v času, ko jo pestijo inflacija, visoka brezposelnost in uničujoča suša, navaja AFP.

Avgustovske kenijske predsedniške volitve so bile sicer ene najdražjih v Afriki. Čeprav je volilni dan minil mirno, je objava rezultatov sprožila jezne proteste v nekaterih utrdbah Odinginih privržencev in obstajala je bojazen, da bi v državi, ki ima zgodovino povolilnih nemirov, lahko prišlo do nasilja. Odinga, ki se je petič potegoval za najvišji položaj v državi, se je že avgusta 2017 obrnil na vrhovno sodišče, potem ko je bil predsednik Kenyatta razglašen za zmagovalca volitev. Sodišče je takrat zaradi nepravilnosti te volitve kot prve v Afriki razveljavilo in odredilo njihovo ponovitev. Vendar pa jih je Odinga nato bojkotiral, med policijskim zatiranjem protestov pa je umrlo več deset ljudi.

Do najhujšega nasilja, povezanega z volitvami, je v Keniji sicer prišlo leta 2007, ko je v spopadih med rivalskimi plemeni umrlo več kot 1.100 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!