Ker so ZDA še brez dogovora o javnem dolgu, Biden ne bo odpotoval v Avstralijo

Svet 17. Maj 202308:33 2 komentarja
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je zaradi še vedno trajajočih pogajanj o ameriškem javnem dolgu odpovedal obisk v Avstraliji. Spomnimo: če ameriški kongres ne bo povišal zgornje meje višine javnega dolga, ZDA grozi, da jim bo zmanjkalo denarja za plačevanje obveznosti, saj so dovoljeno višino javnega dolga že dosegle. Biden je bil sicer včeraj optimističen in je ocenil, da je mogoče doseči razumen proračunski dogovor.

Ker v ZDA demokratska administracija in republikanci v kongresu še niso dosegli dogovora o povišanju zgornje meje višine javnega dolga, zaradi česar državi grozi, da ji bo zmanjkalo denarja za poravnavo obveznosti, je ameriški predsednik Joe Biden odpovedal napovedani obisk v Avstraliji in Papui Novi Gvineji, udeležil pa se bo vrha držav G7 na Japonskem. Zaradi tega je avstralski premier Anthony Albanese sporočil, da srečanja skupine za dialog Quad, v katerem sta poleg ZDA in Avstralije še Indija in Japonska, ki je bilo predviden v Sydneyju, ne bo.

“Predsednik je poudaril, da je, čeprav je potrebno še veliko dela pri številnih zahtevnih vprašanjih, optimističen, da obstaja pot do odgovornega proračunskega dogovora, če se bosta obe strani pogajali v dobri veri in priznali, da nobena ne bo dobila vsega, kar želi,” je zapisano v izjavi Bele hiše po srečanju Bidna s predsednikom predstavniškega doma kongresa Kevinom McCarthyjem. Ta se je po dobrem tednu na pogovore o višini javnega dolga včeraj vrnil v Belo hišo, in sicer skupaj z vodjo demokratske večine v senatu Chuckom Schumerjem.

Schumer je srečanje opisal kot dobro in produktivno, McCarthy pa je dejal, da je dogovor možen, a so stališča še vedno zelo različna. Pogajanja so sicer vendarle nekoliko napredovala, saj sta Biden in McCarthy imenovala odposlance za pogajanja.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je doslej večkrat posvarila, da lahko vladi zmanjka denarja za poravnavanje tekočih obveznosti že 1. junija. A zdaj je, kot smo že pisali, na potezi ameriški kongres: ta mora znova zvišati dovoljeno mejo javnega dolga, ki je sedaj na 31.460 milijardah dolarjev. Za dvig zgornje meje dolga ZDA potrebujejo podporo republikancev v kongresu, ki pa nočejo povišati meje brez velikega zmanjšanja proračunske porabe.

Demokratska administracija Bidna in republikanci v kongresu so tako na različnih bregovih, saj se je ameriški predsednik resda pripravljen pogajati o zmanjševanju porabe, a pri sprejemanju proračunov, ne pa pri višanju meje javnega dolga, kjer gre za dolg, ki je bil že potrjen in ustvarjen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje