Kitajska izstrelila nov satelit, ostanki rakete so padli v morje blizu Tajvana

N1 video 16. Apr 202315:41 1 komentar
Po izstrelitvi kitajskega satelita ostanki rakete padli v morje blizu Tajvana
PROFIMEDIA

Ostanki rakete vremenskega satelita, ki ga je izstrelila Kitajska, so padli v morje severno od Tajvana. Peking je območje za plovbo pred tem zaprl, razbitine pa niso vplivale na varnost. Do zaprtja območja in izstrelitve satelita je prišlo kmalu po tem, ko je kitajska vojska v bližini Tajvana izvedla obsežne vojaške vaje.

Kitajska je danes izstrelila vremenski satelit, zaradi česar so v morje severno od Tajvana, ki ga je Peking pred tem zaprl za plovbo, padli ostanki rakete, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Satelit je preletel severno obalo Tajvana, razbitine pa niso vplivale na njegovo varnost, so po poročanju agencij sporočile tajvanske oblasti.

Kitajski državni mediji so danes potrdili izstrelitev “novega vremenskega satelita” iz vesoljskega centra na severu Kitajske ob 9.36 po lokalnem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih pomorskih oblasti v kitajski provinci Fujian je bilo danes med 9. in 15. uro po lokalnem času zaradi možnosti padca ostankov rakete v morje zaprt ladijski promet na območju, ki leži približno 160 kilometrov severno od tajvanske prestolnice Taipei.

Satelit bo med drugim preprečeval nesreče

Posnetki, ki jih je predvajala kitajska državna televizija, prikazujejo raketo, ki so jo izstrelili iz izstrelitvenega centra Jiuquan blizu mongolske meje v provinci Gansu.

Satelit “bo omogočal napovedovanje vremena, preprečevanje in blaženje nesreč, odzivanje na podnebne spremembe in ohranjanje okolja”, navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Obsežne vojaške vaje Kitajske v bližini Tajvana

Kitajska vojska je sicer med 9. in 11. aprilom izvajala obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana. Z njimi je Peking odgovoril na srečanje tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v ZDA.

Na vajah so med drugim simulirali napade na “ključne tarče na tajvanskem otoku”. Kitajska pa je opozorila, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana “medsebojno izključujeta”. Taipei je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje