Kljub sodbi o kršenju človekovih pravic prebežnikom na Hrvaškem brez odstopov

Svet 19. Nov 202116:29 1 komentar
Davor Božinović
PROFIMEDIA

Kljub četrtkovi sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, da je Hrvaška 6-letni deklici iz Afganistana in njeni družini kršila človekove pravice s tem, ko so jih hrvaški policisti na meji vrnili nazaj v Srbijo, hrvaški notranji minister in podpredsednik hrvaške vlade Davor Božinović ne namerava odstopiti.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović je danes dejal, da ne namerava odstopiti zaradi razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), da je Hrvaška v primeru smrti šestletne afganistanske deklice kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

ESČP je v četrtek objavil, da je Hrvaška kršila več členov evropske konvencije o človekovih pravicah v primeru smrti šestletne afganistanske deklice Madine Hussiny. Deklico je povozil tovorni vlak na železniški progi v Srbiji v bližini meje s Hrvaško, ko so jo hrvaški policisti na meji sredi novembra leta 2017 skupaj z družino vrnili v Srbijo.

Sodišče v Strasbourgu je Hrvaški naložilo tudi, da mora afganistanski družini plačati 40.000 evrov odškodnine ter 16.700 evrov za sodne stroške.

Odločitve sodišča še niso preučili

Božinović je na začetku današnje novinarske konference v Zagrebu poudaril, da ne namerava odstopiti po tej odločitvi ESČP. Božinović sicer velja za enega najbolj tesnih sodelavcev hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. Minister je pojasnil, da ne more komentirati sodbe, ker je na hrvaški vladi še niso podrobno preučili in ker obstaja možnost, da se bodo potem mora odločili za dodatne korake na ESČP.

Smrt deklice je sicer ocenil za veliko tragedijo. Ni pa želel odgovoriti na novinarska vprašanja o odgovornosti hrvaških oblasti za kršitev človekovih pravic, niti pojasniti okoliščine dogodka ter ravnanja policije med preiskavo, kot je to navedlo sodišče v Strasbourgu.

Nevladne organizacije zahtevajo odstop

Odstop ministra Božinovića in celotnega vrha hrvaške policije zaradi kršitev človekovih pravic so na današnjem srečanju z novinarji zahtevale nevladne organizacije Center za mirovniške študije (CMS) in Are You Syrious iz Zagreba. Izpostavili so, da so bili aktivisti ter odvetnica družine Hussiny izpostavljeni različnih pritiskom hrvaške države, medtem ko so vodili postopek v imenu afganistanske družine.

Sodišče v Strasbourgu je Hrvaški naložilo, da mora afganistanski družini plačati 40.000 evrov odškodnine ter 16.700 evrov za sodne stroške. Sodba še ni pravnomočna. Strani v postopku se lahko v roku treh mesecev po objavi sodbe še pritožita in o primeru bi nato moral razsojati še veliki senat ESČP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje