Kongresni odbor namerava objaviti davčne napovedi Donalda Trumpa

Svet 21. Dec 202207:39 1 komentar
Donald Trump
Profimedia

Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, pristojen za razdeljevanje proračunskih sredstev, je v torek zvečer z demokratsko večino glasoval za objavo davčnih napovedi bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ni še jasno, kdaj naj bi do objave prišlo.

Kongresni dostop do davčnih napovedi Donalda Trumpa je po več letih sodnih bojev odobrilo vrhovno sodišče ZDA, ki je dostop do njih omogočilo tudi državnemu tožilstvu na newyorškem Manhattnu. Kongresni odbor je dobil dostop do Trumpovih davčnih napovedi zadnjih šestih let. Bivši predsednik se je med predsedniško kampanjo leta 2016 hvalil, da je milijarder, obenem pa trdil, da je pameten, ker ne plačuje davkov.

Leta 2017 je Američane prepričeval, naj mu verjamejo na besedo, da sam ne bo imel nobene koristi od zakona o davčnih olajšavah za korporacije in bogate, ki ga je podpisal. Trumpovo skrivanje davčnih napovedi je potem povečalo zanimanje medijev in politikov. New York Times je za niz člankov o Trumpovih davkih leta 2018 dobil Pulitzerjevo nagrado, podobno serijo pa je potem objavil še leta 2020.

Na podlagi zaupnih virov je časopis ugotovil, da je Trump ob začetku kariere od očeta dobil današnjih 413 milijonov dolarjev, ki jih je spremenil v izgube. V zadnjih desetih od 15 let naj ne bi plačal niti centa zveznih davkov, ker je izgubil več, kot je zaslužil. Leta 2017 in 2018 pa je plačal 750 dolarjev zveznega davka, medtem ko je povprečen Američan leta 2017 plačal 12.200 dolarjev davkov.

Trump je zavrnitev objave davčnih napovedi utemeljeval s tem, da proti njemu poteka davčna revizija. Trump je pred objavo svojih davčnih napovedi sporočil, da se iz njih ne vidi veliko, vendar pa da je njihova objava nezakonita. Republikanci v odboru medtem opozarjajo, da je objava Trumpovih davčnih napovedi izjemno nevaren presedan, novo politično orožje, ki uničuje desetletja varovanja zasebnosti Američanov in dejanje, ki ga bodo demokrati zagotovo še obžalovali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje