Kriptoprevara stoletja: par, ki naj bi izvedel enega največjih ropov bitcoinov

Svet 11. Feb 202211:26 > 12:58 0 komentarjev

Policija je ta teden na Wall Streetu aretirala zloglasen par, povezan s kriptoprevaro stoletja. 34-letni Ilya Lichtenstein in 31-letna Heather Morgan naj bi skušala oprati skoraj 120 tisoč bitcoinov (v vrednosti skoraj štiri milijarde evrov), ki so bili ukradeni med vdorom v hongkonško borzo kriptovalut Bitfinex leta 2016. Bonnie in Clyde moderne dobe sta pritegnila pozornost javnosti tudi zaradi amaterske hip hop kariere 31-letnice, ki v besedilih in videospotih opeva svoje razkošno življenje.

V torek je policija v stanovanju na Wall Streetu aretirala newyorški par, znan tudi kot Bonnie in Clyde moderne dobe. 34-letnega Ilyo Lichtensteina in 31-letno Heather Morgan so prijeli zaradi poskusa kriptoprevare stoletja, v kateri sta želela oprati skoraj 120 tisoč bitcoinov oziroma skoraj štiri milijarde evrov, poroča Engadget.

Bitcoini so bili ukradeni med vdorom v hongkonško borzo kriptovalut Bitfinex leta 2016. Ni jasno, ali je bil par vpleten v prvoten vdor v borzo, znano pa je, da naj bi ukradene kriptovalute prenesel v digitalno denarnico, ki jo nadzoruje Lichtenstein. Policija je v torkovi hišni preiskavi njunega stanovanja na Wall Streetu zaplenila več kot 94 tisoč bitcoinov oziroma dobre tri milijarde evrov.

Par bremenijo obtožbe o pranju ukradenih kriptovalut in zaroti, če bosta obsojena, pa ju lahko doleti do 25 let zaporne kazni. Namestnica ameriške državne tožilke Lisa Monaco je primer označila za največji finančni zaseg pravosodnega ministrstva do zdaj. Par naj bi davčnemu uradu v zapriseženi izjavi priznal, da je porabil le majhen del ukradenega denarja. Z delom denarja naj bi kupil zlato in nezamenljive žetone, medtem ko tožilci navajajo, da je par nezakonit znesek porabil tudi za darilno kartico Walmart v vrednosti 350 evrov.

V njunem stanovanju naj bi našli tudi torbo, polno mobilnih telefonov za enkratno uporabo, na Lichtensteinovem računalniku pa datoteko z imenom “ideje za potne liste”.

Par, ki je trenutno v priporu, naj bi uporabljal več tehnik pranja denarja. Sodni dokumenti po poročanju medijev navajajo, da sta partnerja ustvarila bančne račune z lažnimi imeni, ukradeno valuto pa nanje premikala v nizu majhnih zneskov, ki jih je bilo na koncu več tisoč. Prav tako naj bi sredstva razdelila med različne menjalnice virtualnih valut, kar je ponekod vzbudilo sume in pripeljalo do tega, da so jima zamrznili bančne račune.

Njun položaj bi lahko še dodatno poslabšalo dejstvo, da se je Morgan podala na amatersko pot hip hop glasbenice, v videospotih in besedilih pa slavi svoje razkošno življenje. V glasbenem svetu se predstavlja z imenom Razzlekhan, v pesmih pa pogosto omenja, kako je “stroj za denar” in “krokodil z Wall Streeta”, ki zna zavonjati denar. Mnogi menijo, da bi ji verzi in videospoti med sodnim procesom lahko škodili, saj se lahko uporabijo kot dokazno gradivo.

Heather Morgan
PROFIMEDIA

V enem od videospotov se oblečena v leopardji vzorec sprehaja po Wall Streetu in govori, kako daleč jo je pripeljalo kršenje pravil in kako so tisti, ki pravila upoštevajo, zgube. V besedilu opisuje, kako nekomu ukrade geslo in z njegovega bančnega računa prenese ves denar.

Sebe opisuje kot nekoga, ki vsak dan premika meje in ustvarja “čudovito nočno moro”, s katero opisuje svoje glasbeno ustvarjanje. Mnogi se v komentarjih zgražajo nad njenim posluhom, eden od uporabnikov je na YouTubu denimo zapisal, da je njena glasba edini zločin, ki ga je zagrešila.

Kljub temu da lahko besede 31-letnice razumemo v kontekstu svobodnega umetniškega izražanja, pa je dodatno dokazno gradivo, da zapravlja denar, ki ga očitno ni zaslužila, objavljala tudi na družbenih omrežjih. V eni izmed objav lahko vidimo pogled iz razkošnega stanovanja na Manhattnu.

V drugi objavi se glasbenica hvali, kako si bo kupila sliko od dražbene hiše Stobi, ki velja za luksuzno.

Morgan je objavljala tudi fotografije svoje bengalske mačke in prispevke, ki jih je pisala za revijo Forbes. Ironično je med njimi prispevek o tem, kako zaščititi svoj posel pred kibernetskimi napadi, ki ga je objavila junija 2020, še poroča Engadget.

Njen partner Lichtenstein je nekoliko skromnejši. Na svojem profilu Linkedlna se predstavlja kot lastnik več tehnoloških podjetij. Opisuje se za “poslovnega angela” in tehnološkega investitorja, ki ga zanimajo tehnologija blockchain, avtomatizacija in metapodatki.

Na družbenih omrežjih kaže tudi svojo bolj romantično plat. V eni od objav se denimo spominja, kako je zaprosil Morgan, in sporoča, da je ona njegova najboljša prijateljica in ženska njegovih sanj. Objavil je tudi fotografijo, na kateri v središču New Yorka vidimo plakate s podobo Morgan ter pano na priljubljenem trgu Times Square, s katerim ji izpoveduje svojo ljubezen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!