Vrnitev šefa Wagnerja: Jevgenij Prigožin je v Rusiji

Svet 06. Jul 202310:14 0 komentarjev
Jevgenij Prigožin
Press service of "Concord"/via REUTERS

Po besedah predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka je šef Wagnerja Jevgenij Prigožin v Rusiji.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sporočil, da je vodja oboroženega upora proti ruskemu vojaškemu vrhu, Jevgenij Prigožin, v Rusiji in ne v Belorusiji.

“Kar se tiče Prigožina, je v St. Petersburgu. Ni ga na ozemlju Belorusije,” Lukašenkove besede navaja tiskovna agencija Reuters. V tujih medijih in na družbenih omrežjih medtem krožijo fotografije racije, ki jo je ruska varnostna služba FSB izvedla v Prigožinovi rezidenci v St. Petersburgu.

Reuters ob tem navaja še, da je letalo, ki ga povezujejo s Prigožinom, včeraj zapustilo St. Petersburg in je poletelo proti Moskvi, danes pa je bilo namenjeno proti jugu Rusije. Ali je bil Prigožin morda na tem letalu, ni znano. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes po novinarski konferenci v Minsku sporočil, da Moskva Prigožinovega gibanja ne spremlja.

Lukašenko, ki je po doslej znanih informacijah posredoval pri zaključku oboroženega upora wagnerjevcev pred slabima dvema tednoma, je 27. junija sicer sporočil, da je Prigožin (skladno z dogovorom) prispel v Belorusijo.

Beloruski predsednik, ki je ponudil, da lahko poleg šefa Wagnerja v Belorusijo pridejo tudi plačanci, ki jih podjetje zaposluje, je komentiral še, da ga ne skrbi, da bi se ti lahko kadarkoli uprli proti Belorusiji. Dogovor, pri katerem je posredoval beloruski predsednik, menda vključuje tudi opustitev pregona zoper vpletene v upor. Ruska državna televizija je sicer včeraj poročala, da se preiskava o dogajanju pred slabima dvema tednoma nadaljuje, še navaja Reuters.

Prigožin je skupaj s plačanci podjetja Wagner 24. junija zavzel mesto Rostov na Donu, ki leži na jugozahodu Rusije, konvoj plačancev pa se je napotil tudi proti Moskvi. Ruske prestolnice ni dosegel, saj so pred tem dosegli že omenjeni dogovor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!