Macron zavrnil Putinov PCR-test zaradi strahu pred krajo DNK

Svet 11. Feb 202213:08 0 komentarjev
Emmanuel Macron in Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na svojem obisku Rusije zavrnil zahtevo Kremlina, naj pred srečanjem s predsednikom Vladimirjem Putinom opravi ruski covidni test. Viri blizu Macrona so za Reuters povedali, da naj bi Macron testiranje zavrnil zato, da Rusija ne bi dobila njegove DNK.

Posledično sta bila Emmanuel Macron in Vladimir Putin med dolgotrajnim pogovorom o ukrajinski krizi drug od drugega precej oddaljena, v ponedeljek sta sedela na nasprotnem koncu štirimetrske mize. Po poročanju Reutersa določeni diplomati ocenjujejo, da je želel Putin s potezo poslati diplomatsko sporočilo.

A vira z dostopom do zdravstvenega protokola francoskega predsednika sta Reutersu zaupala, da je Rusija Macronu ponudila dve možnosti: če opravi PCR-test, ki bi ga zagotovile ruske oblasti, se sme približati Putinu; če test zavrne, kot je tudi storil, v veljavo stopi stroga varnostna razdalja.

“Nismo mogli dopustiti možnosti, da bi Rusi dostopali do predsednikove DNK”

“Dobro smo vedeli, da to pomeni, da se predsednika ne bosta mogla rokovati in da bosta sedela za tisto dolgo mizo. Toda nismo mogli dopustiti možnosti, da bi Rusi dostopali do predsednikove DNK,” je povedal eden od virov, nanašajoč se predvsem na to, da testiranje Macrona s strani ruskih zdravnikov predstavlja varnostno tveganje.

Drugi vir v Macronovem spremstvu je prav tako potrdil, da je Macron zavrnil ruski PCR-test. Po besedah vira se je francoski predsednik pred odhodom v Rusijo testiral s francoskim PCR-testom, ob prihodu v Rusijo pa je njegov zdravnik opravil še hitri antigenski test.

“Rusi so nam povedali, da mora Putin ostati v strogem izolacijskem mehurčku,” je za Reuters še dodal drugi vir.

Kremlin komentarja še ni podal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!