Madžarska ob 220 milijonov evrov iz finančnega mehanizma EGP

Svet 23. Jul 202114:58 0 komentarjev
Proračun: povprečnina
Foto: Bor Slana/ BOBO

Norveška, Islandija in Lihtenštajn se z Madžarsko niso uspeli dogovoriti glede upravljanja sredstev finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP). Iz Osla so danes sporočili, da v trenutnem obdobju na Madžarskem ne bo projektov, ki bi jih financirali s sredstvi EGP. Budimpešta naj bi bila s tem ob 220 milijonov evrov.

“Ugotavljam, da se po dolgem in obsežnem procesu nismo uspeli uskladiti,” je povedala norveška zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide. “Menimo, da bi lahko sredstva EGP igrala pomembno vlogo, predvsem pri podpori civilne družbe na Madžarskem, hkrati pa tudi kot prispevek k inovacijam na področju gospodarstva, energije in okolja ter za spodbujanje pravic manjšin,” je dodala.

Madžarska je že dlje tarča kritik zaradi razmer v državi, nenazadnje zaradi spornega zakona, ki omejuje informiranje o LGBTIQ. Premier Viktor Orban je sicer napovedal referendum o zakonu.

Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem sta denarna pomoč Norveške, Islandije in Lihtenštajna, namenjena zmanjševanju gospodarskih in socialnih razlik EGP in krepitvi dvostranskih odnosov s 15 gospodarsko šibkejšimi članicami. V mehanizmu sodeluje tudi Slovenija. Norveška k mehanizmu prispeva več kot 95 odstotkov sredstev.

Nepovratna finančna sredstva pa so povezali s tem, da se sredstva za civilno družbo porazdeli neodvisno od oblasti, je danes pojasnila norveška ministrica. Madžarska je to sicer sprejela, ne pa tudi, da bi najbolj kvalificiran upravljavec dobil dodatek. Sredstva za civilno družbo na Madžarskem bi predstavljala okoli deset milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!