Mesta duhov: kriza v enem največjih gradbenih podjetij na Kitajskem

Svet 31. Okt 202115:12 0 komentarjev
Mesto duhov na Kitajskem
PROFIMEDIA

Kriza kitajskega nepremičninskega velikana, podjetja Evergrande, je del veliko večjega problema.

Kitajski nepremičninski konglomerat Evergrande že tedne polni naslovnice, vlagatelji pa čakajo, kaj se bo zgodilo z njegovim ogromnim dolgom. Analitiki medtem opozarjajo na globlje temeljno vprašanje: kitajski nepremičninski trg se po letih prekomerne ponudbe ohlaja.

Kitajske oblasti so v preteklih dneh končno “izmerile” krizo Evergranda. V Ljudski banki Kitajske so dejali, da je podjetje napačno poslovalo, vendar so tveganja za finančni sistem “obvladljiva”.

“V zadnjih letih družbi ni uspelo dobro poslovati in delovati v skladu s tržnimi spremembami,” je na novinarski konferenci dejal Zou Lan, direktor oddelka za finančni trg pri kitajski centralni banki. “Namesto tega se je slepo diverzificirala in razširila, kar je povzročilo resno poslabšanje poslovnih in finančnih kazalnikov, kar je sčasoma pripeljalo do tveganj.”

Opozorilni znaki so tu že nekaj časa. Pred propadom Evergranda naj bi bilo po državi na desetine milijonov praznih stanovanj. V zadnjih letih se je ta problem še stopnjeval.

Mark Williams, glavni azijski ekonomist pri Capital Economics, ocenjuje, da ima Kitajska še vedno približno 30 milijonov neprodanih nepremičnin, v katerih bi se lahko nastanilo 80 milijonov ljudi. To je skoraj celotno prebivalstvo Nemčije.

Poleg tega je bilo po ocenah Capital Economics najbrž 100 milijonov nepremičnin kupljenih, vendar ne zasedenih. Te bi lahko sprejele približno 260 milijonov ljudi. Takšni projekti že leta pritegujejo pozornost javnosti in so jih celo poimenovali “mesta duhov na Kitajskem”.

Nepremičnine in z njimi povezani sektorji so velik del kitajskega gospodarstva, saj predstavljajo kar 30 odstotkov BDP. Delež gospodarske proizvodnje, povezan z gradbeništvom in sosednjimi dejavnostmi, je po Williamsovih besedah  “veliko večji kot v drugih velikih gospodarstvih”.

To je državi desetletja pomagalo ohranjati hitro gospodarsko rast.

Toda kritiki se že leta sprašujejo, ali je ta motor rasti ustvarjal tempirano bombo.

Kitajsko mesto duhov
PROFIMEDIA

Evergrande je postal simbol netrajnostne rasti z več kot 260 milijardami evrov dolga. Vendar ni edini, ki ima težave, je opozorila Christina Zhu, ekonomistka pri Moody’s Analytics. V zadnjih dneh je množica drugih gradbenih podjetij razkrila težave glede denarnega toka in posojilodajalce prosila za več časa za njihovo plačilo ali opozorila na morebitna neplačila.

V nedavnem poročilu je Zhu zapisala, da je imelo 12 kitajskih nepremičninskih podjetij v prvi polovici leta zamude pri plačilu obveznic v skupni vrednosti 19,2 milijarde juanov (skoraj 2,6 milijarde evrov).

“To je skoraj 20 odstotkov vseh neplačil korporativnih obveznic v prvih šestih mesecih leta, kar je največ v vseh sektorjih na Kitajskem,” je dodala.

Pandemija je dejavnost začasno ustavila. Toda gradnja je pozneje zaživela, ko se je Kitajska ponovno odprla, trg nepremičnin pa je na kratko oživel.

Zhu je dejala, da so se v zadnjih nekaj mesecih “ukrepi za rast cen, začetek gradnje stanovanj in prodajo” precej zmanjšali. Avgusta je prodaja nepremičnin, merjena s prodanimi površinami, v primerjavi z istim obdobjem lani, upadla za 18 odstotkov, je dodala.

Istega meseca so se nove cene stanovanj zvišale za 3,5 odstotka “v primerjavi s prejšnjim letom, kar je najmanjša rast, odkar si je nepremičninski trg opomogel po pandemiji junija 2020”, je zapisala Zhu.

“Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah na Kitajskem vstopa v obdobje trajnega upada,” je zapisal Williams. To je poimenoval “korenina težav Evergranda in drugih gradbenih podjetij z velikim finančnim dolgom”.

Evergrande, eno največjih kitajskih gradbenih podjetij, se je znašel v hudih težavah. Ima 260 milijard evrov dolga, ki ga ne more pravočasno vrniti. Učinki te krize bi se lahko čutili po celotnem bančnem sistemu Kitajske. Podjetje je prav tako prekinilo nekatere projekte, saj poskuša privarčevati denar, kar naj bi prizadelo kitajski nepremičninski sektor.

Druga težava so nedokončani projekti, tudi če obstaja povpraševanje. Večina novih nepremičnin na Kitajskem – približno 90 odstotkov – je prodana pred dokončanjem, kar pomeni, da bi lahko težave gradbenih podjetij neposredno vplivale na kupce, menijo ekonomisti.

“To daje oblastem močno spodbudo, da zagotovijo nadaljevanje tekočih projektov, ko se propadajoča podjetja prestrukturirajo,” je dejal Williams.

Po nedavni analizi Bank of America je Evergrande prodal 200.000 stanovanj, ki še niso bila predana kupcem. To je še povečalo bojazen, da bodo kupci v resnici ostali praznih rok.

V zadnjih tednih se je vlada osredotočila na omejevanje posledic krize in zaščito navadnih ljudi. V izjavi konec prejšnjega meseca, ki se ni nanašala posebej na Evergrande, je Ljudska banka Kitajske obljubila, da bo “ohranila zdrav razvoj nepremičninskega trga in varovala zakonite pravice in interese kupcev stanovanj”.

Zou, uradnik centralne banke, je v petek dejal, da je Evergrande osamljen primer.

“Domači nepremičninski trg je ohranil stabilne cene zemljišč, cene stanovanj in pričakovanja. Večina nepremičninskih podjetij deluje stabilno in ima dobre finančne kazalnike. Nepremičninska industrija je na splošno zdrava,” je dejal novinarjem.

Res je, da vsa nepremičninska podjetja niso v hudi stiski. Medtem ko so nekateri igralci očitno v težavah, “večina podjetij ni na robu zmožnosti plačil,” je dejal Julian Evans-Pritchard, višji ekonomist pri Capital Economics.

“Z nekaj izjemami je večina večjih gradbenih podjetij v veliko boljšem finančnem položaju kot Evergrande in ne bi smela imeti težav z začasnim porastom stroškov izposojanja zaradi pandemije,” je dejal v sporočilu za stranke. To bi moralo zadostovati, vsaj kratkoročno.

Toda na dolgi rok morda ni pomembno.

“Uspešno obvladovanje upada povpraševanja po stanovanjih v naslednjem desetletju se bo izkazalo za bolj zahtevno,” je zapisal Evans-Pritchard. “Zdi se, da je dolgoletna konsolidacija sektorja bolj verjetna kot val neuspehov gradbenih podjetij.”

Avtorica: Michelle Toh/ CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!