Vlada zavrnila predčasne volitve. Najverjetnejši datum rednih je 24. april

Slovenija 21. Okt 202119:05 > 22. Okt 2021 15:02 6 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Vlada je zavrnila možnost predčasnih volitev. Kot je pojasnila, predčasne volitve v ničemer ne bi pripomogle k izboljšanju razmer v državi.

“Vlada meni, da morebitna uresničitev predloga priporočil z ničimer ne bi pripomogla k izboljšanju razmer v državi, prav tako bi lahko morebitne predčasne volitve izkoristili organizatorji nasilnih protestov za dodatno poslabšanje (notranje) varnosti. Protesti bi lahko privedli do vsesplošnih neredov, kar bi hkrati narekovalo intenziviranje ukrepov za zagotavljanje javne varnosti, s tem pa tudi številčnejšo in ostrejšo uporabo policijskih pooblastil. Prav tako bi lahko morebiten odstop vlade znatno oslabil možnosti države za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19, s tem pa tudi preobremenitev in kolaps sistema javnega zdravstva,” je sporočila vlada.

Vlada zavrnila predlog opozicijskih poslancev

Stališče do predčasnih volitev je vlada sprejela po tem, ko je v preteklih dneh del opozicije vložil zahtevo za sklic izredne seje o razmerah v državi in nujnosti predčasnih volitev. Na čelu s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem (Levica) je skupina poslancev opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev predlagala, naj DZ vlado pozove k odstopu, kar bi omogočilo predčasne volitve. 

Poslanci so bili kritični tudi zato, ker ocenjujejo, da vlada omejuje temeljne pravice in svoboščine z zakonodajnimi akti, ki nimajo ustrezne zakonske podlage ter v pravni red vnašajo negotovost in nepredvidljivost. Med razlogi za sklic seje so navedli še ustvarjanje izrednih razmer v državi z ravnanjem vlade in njenih ministrov, prekomerno policijsko nasilje na protestih v Ljubljani ter politizacijo in militarizacijo policije.

Vlada je sprejela mnenje, da so priporočila skupine poslancev neutemeljena, zato je državnemu zboru predlagala, da priporočila zavrne.

Kaj se je zgodilo s Toninovo pobudo za predčasne volitve?

Za umiritev razmer v državi je pred slabima dvema tednoma predčasne volitve predlagal tudi podpredsednik vlade in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Po njegovem predlogu bi se bila NSi pripravljena pogovarjati o predčasnih volitvah, a šele po sprejetju proračuna in po koncu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. V praksi bi to sicer pomenilo, da bi bile predčasne volitve lahko le malo pred prvim možnim datumom rednih volitev, ki je 24. april. Toninova pobuda po informacijah N1 pri predsedniku vlade Janezu Janši ni naletela na odobravanje.

Minuli konec tedna je Tonin od te pobude, ki so jo sicer zavrnili tudi v opoziciji, dokončno odstopil na sestanku s premierjem Janšo in podpredsednikom vlade in vodjo SMC Zdravkom Počivalškom, kjer so se tudi po informacijah N1 predsedniki koalicijskih strank dogovorili, da mandat končajo redno in se zavzeli za prvi možni datum rednih volitev, kar je 24. april. Ta datum naj bi po informacijah N1 v primeru rednih volitev podpiral tudi predsednik republike Borut Pahor, ki parlamentarne volitve tudi razpiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje