“Moja številka je A-10572. To je, kar sem bila”

Svet 30. Dec 202111:23 > 11:50 1 komentar
lilyebert
TikTok/lilyebert

Na družbenem omrežju TikTok je v poplavi neumnosti mogoče najti tudi profile, ki dejansko služijo izobraževanju. Med ustvarjalci so tudi tisti, ki so preživeli holokavst in svoje zgodbe delijo naprej. V upanju, da se takšne stvari ne bi več dogajale.

Pod ključnikom #learnontiktok oziroma #učenjenatiktoku je mogoče med drugim najti zgodbe tistih, ki so preživeli drugo svetovno vojno in holokavst.

Peter Wolfgang Löw, danes znan kot Gidon, je bil rojen leta 1935 na Češkoslovaškem. Ko je bil star šest let, so ga s starši prepeljali v koncentracijsko taborišče Theresienstadt, 50 kilometrov severno od Prage. V taborišču je preživel štiri leta. Njegova mama je preživela, očeta pa so odpeljali v Auschwitz, kjer je umrl tik pred osvoboditvijo.

Gidon na TikToku objavlja videe pod uporabniškim imenom “thetrueadventures”. V enem od njih je pokazal fotografijo sebe in staršev iz leta 1940. Na njej se kopajo v reki Vltava v Pragi. “Gre za našo zadnjo skupno fotografijo, preden so nas odpeljali v koncentracijsko taborišče Theresienstadt,” pove Gidon na posnetku.

@thetrueadventures #holocaustsurvivor #foryoupage #jewish #shoah #prague #czechia #Vltava #fyp #fypシ #jewishtitktok #learnontiktok #istandwithgidon ♬ Sad Emotional Piano - DS Productions

Posnel je tudi video o vprašanjih, ki jih kot preživeli v holokavstu najpogosteje dobiva. Eno od teh je, kje ima številko iz koncentracijskega taborišča. Ob tem razloži, da so te številke dobili le tisti, ki so bili v Auschwitzu.

Na vprašanja o holokavstu odgovarja tudi 97-letna Lily Ebert iz Madžarske, ki TikTok upravlja s pomočjo pravnuka. “Moja številka je A-10572. To je, kar sem bila, niso nas klicali po imenih. Nismo bili več ljudje. Bili smo samo številka in tako so z nami tudi ravnali,” pove v enem od številnih posnetkov.

Lily je bila v taborišču Auschwitz-Birkenau štiri mesece, potem pa so jo premestili na delo v tovarno. Stara je bila 20 let.

Uporabniki TikToka so ji postavili tudi vprašanja, kako je bilo z menstruacijo pri ženskah v koncentracijskem taborišču. Lily razloži, da je večina žensk v taboriščih menstruacijo izgubila. “Naša telesa so bila preveč šibka. Življenje v Auschwitzu ni bilo normalno življenje. Hrana ni bila normalna, spanje ni bilo spanje.”

@lilyebert ♬ Schindler's List - Movie Theme - Michele Garruti

Pove še, da so ženske, ki so bile v taborišču noseče, poskušale vse, da bi splavile. “Zanje je bilo to bolje, kot da bi jih prepustile nacistom in njihovim poskusom.” Spomnila se je tudi trenutka, ko so ji povedali, da so bili njeni starši umorjeni. “Dejali so mi ’Veš, tvoja družina ni v tistem delu taborišča, kjer delajo. Bili so umorjeni.’ Odgovorila sem jim, da so nori.”

Eden izmed videov, ki ga je posnela za prihodnje generacije, pa nosi pomembno sporočilo 97-letnice. “Bodite strpni. Nihče ni boljši ali slabši od tebe. Vsi smo v istem čolnu, in če ne bomo previdni, lahko v tem čolnu naredimo luknjo. Čoln bo potonil in z njim vsi mi.”

@lilyebert My message for future generations: be tolerant ❤️ #holocaustsurvivor #97yearold #learnontiktok #bekind #betolerant #tolerance #inspiration #greatgrandma #neverforget #strongwoman #hungarian #oldperson #jew #oldtiktok #tiktokholidays #importantmessage #oneworld #unite #love #share #viral ♬ Future - Official Sound Studio

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje