“Na dan, ko je Johnson žural, je zdravnik podpisal mrliški list očeta”

Koronavirus 16. Jan 202220:11 1 komentar
Hannah Brady
Hannah Brady z očetom/CNN

Hannah Brady je članica britanske kampanje, v kateri sodelujejo družine, ki žalujejo za svojci, ki so umrli zaradi covida-19. Za CNN je spisala odziv na informacije, da se je osebje na Downing Streetu v času lockdowna zabavalo. Na vrtni zabavi je bil tudi Boris Johnson.

20. maja 2020 smo prijavili očetovo smrt zaradi covida-19. Zapomnite si ta datum. Izkazalo se je, da je pomemben.

Ime mu je bilo Shaun Brady. Bil je ponosen delavec v tovarni Heinz Kraft v Wiganu na severozahodu Anglije, prav tako briljanten, pošten in prijazen. Imeli smo ga neznansko radi, on pa nas. Oče je bil star komaj 55 let. Rad je kuhal zdravo hrano in trikrat ali štirikrat na teden obiskoval telovadnico. Ko se je začela pandemija, je spoštoval pravila zaprtja države. Kot ključni delavec pa je bil še vedno fizično navzoč v tovarni. Čeprav je njegov delodajalec sprejel ukrepe za varno delo, se je moral oče vsak dan v službo voziti z javnim prevozom. In zbolel je za covidom-19.

Boril se je z virusom. Toda 2. aprila 2020 se je njegovo zdravje tako poslabšalo, da so ga z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. Čez nekaj dni je padel v komo. Postopoma je virus uničil njegova pljuča, nato ledvice, srce, trebušno slinavko, možgane. 16. maja smo se zdravniki in naša družina boleče strinjali, da je edino, kar lahko storimo zanj, da se mu zahvalimo za desetletja ljubezni in skrbi ter da ga v miru spustimo.

Leto in pol pozneje sem se znašla na vrtu na Downing Streetu in se pogovarjala s predsednikom vlade Borisom Johnsonom. Jaz in štirje drugi člani skupine “Žalujoče družine zaradi covida-19 za pravičnost”, skupine, katere del sem, smo Johnsonu pripovedovali o svojih dragih, ki smo jih izgubili v pandemiji. O vsaki podrobnosti, zakaj smo jih imeli radi, in vsaki podrobnost, kako so umrli.

Predsedniku vlade sem pokazala očetovo sliko, Johnson pa me je pogledal v oči in rekel, da je naredil vse, kar je lahko, da zaščiti mojega očeta. Povedal nam je, da je ogromen gverilski spomenik, ki smo ga mi in mnogi drugi ustvarili za svoje ljubljene na zidu nasproti parlamenta ob Temzi, močan kandidat, da postane uradni spomenik pandemije v Združenem kraljestvu. Povedal nam je, da bo do božiča imenovan predsednik javne preiskave pandemije covida-19. Verjetno bi lahko rekli, da nam je povedal veliko tega, kar smo želeli slišati. Rekel je, da mu je žal za našo izgubo, kar je pomenilo zelo malo, saj se ni nič spremenilo.

A premier nam ni povedal, da je bil 20. maja 2020 na istem vrtu na Downing Streetu na zabavi z desetinami drugih članov svojega osebja. Eden od njegovih najstarejših članov ekipe je osebju poslal e-pošto in naročil, naj prinesejo svojo pijačo, da bodo lahko kar najbolje izkoristili lepo vreme. Johnson se jim je pridružil za 25 minut. To je pet minut dlje od očetovega socialno distanciranega pogreba na prostem.

Le nekaj dni po tem, ko sva se s sestro odločili izklopiti očetov ventilator, ravno na dan, ko je bil podpisan njegov mrliški list, sta Boris Johnson in njegova ekipa kršila svoja pravila in praznovala. Na dan, ko sta nas tako vlada kot policija opozarjali, da nas bosta preganjali, če bi imeli piknik ali šli na sprehod z več kot eno osebo zunaj našega gospodinjstva – in večina se nas je držala teh pravil – je bil premier na zabavi. Neka oseba, ki se je tisti večer sprehajala po Downing Streetu, naj bi slišala hrup, ki je prihajal z vrta. Samo ob misli na to mi postane slabo.

V zadnjem mesecu in pol sem morala prenašati razkritje za razkritjem o zabavah na Downing Streetu. Skrivni Božički, srečanja ob vinu in siru, pijača po službi. To me je tako razjezilo, ne morem opisati. Vsako razkritje znova zaboli in potrdi – občutek izdaje.

Država je mojo zgodbo slišala v sredo, ko je v parlamentu vodja opozicijske laburistične stranke Keir Starmer vprašal Johnsona, kaj se je zgodilo z mojim očetom. Ampak takih, kot sem jaz, je veliko. Nekateri med njimi so celo poslanci.

Johnson se je bil prisiljen opravičiti za “napačne presoje, ki so bile morda narejene” – skratka, napačne poteze njegovega osebja, ne njegove. Če kriviš ljudi pod seboj, to ni opravičilo. Pravi, da prevzema odgovornost, a tudi vedno znova pove, da ne more odgovarjati na težka vprašanja, ker poteka preiskava. Johnson je v sredo prepoznal jezo javnosti zaradi škandala in povedal, da je verjel, da je srečanje delovni dogodek, vendar je priznal, da bi moral udeležence poslati nazaj noter.

Večina Britancev takrat ni šla na množična zbiranja – razen peščice tistih, o katerih so poročali v novicah, potem ko jih je policija zaprla. Hinavščine predsednika vlade ne morem sprejeti. To kaže, da obstaja eno pravilo zanj in drugo za nas. Dokler je Johnson na tem delovnem mestu, spodkopava legitimnost pravil in ogroža varnost države. Združeno kraljestvo je pod njegovim vodstvom prva država v Evropi, ki je presegla 150.000 smrtnih žrtev covida-19.

Moj oče se je držal pravil in umrl. Johnson je medtem prekršil pravila, skoraj sam umrl zaradi covida-19 in več kot 18 mesecev pozneje še vedno vodi državo. Oče ni dobil druge priložnosti. Johnsonovo vodstvo jih je medtem dobilo preveč.

Avtorica: Hannah Brady/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje