Na Havajih znova izbruhnil vulkan Kilauea

Svet 06. Jan 202313:14 0 komentarjev
vulkan Kilauea
Big Island Video News/YOUTUBE

Na Havajih je v četrtek popoldne znova izbruhnil vulkan Kilauea.

Iz enega od vulkanskih kraterjev je bruhala lava do višine 30 metrov. Zaenkrat je izbruh sicer omejen na krater oziroma vrh vulkana, visokega 1247 metrov, poročajo ameriški mediji in tuje tiskovne agencije.

Kilauea leži jugovzhodno od 4170 metrov visokega vulkana Mauna Loa, najvišjega aktivnega vulkana na svetu, katerega ime v prevodu pomeni Dolga gora. Nahaja se na otoku Havaji, največjem otoku istoimenske ameriške zvezne države, ki mu pravijo tudi Veliki otok.

vulkan Kilauea
Big Island Video News/YOUTUBE

Mauna Loa, ki je po desetletjih mirovanja znova izbruhnila konec novembra, po navedbah ameriškega geološkega zavoda USGS trenutno miruje. Kilauea je bila medtem aktivna vse od septembra 2021 in je prenehala bruhati decembra, zdaj pa se je že znova prebudila. Izbruh vulkana Kilauea leta 2018 je bil sicer eden najbolj uničujočih v novejši zgodovini Havajev.

vulkan Kilauea
Big Island Video News/YOUTUBE

USGS je zaradi četrtkovega izbruha razglasil t. i. rdeče opozorilo pred nevarnostjo. Trenutno obstaja predvsem nevarnost kopičenja strupenih vulkanskih plinov, kar bi lahko vodilo v zdravju ljudi nevarno onesnaženje zraka in povzročilo škodo v kmetijstvu.

vulkan Kilauea
Big Island Video News/YOUTUBE

Havaji so otočje v Tihem oceanu, kakih 3700 kilometrov jugozahodno od ameriške obale. Prestolnica Honolulu se nahaja na otoku Oahu, severozahodno od Velikega otoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!