Na Islandiji izbruhnil vulkan: bruhanje lave je mogoče gledati v živo

Svet 03. Avg 202220:20 > 20:23 0 komentarjev
vulkan
Profimedia

Na Islandiji je po številnih potresnih sunkih v prejšnjih dneh iz zemeljske razpoke začela teči lava. Izbruh vulkana lahko spremljate prek spletne kamere v neposredni bližini območja.

Vulkanski izbruh je od prestolnice Reykjavik oddaljen kakih 40 kilometrov in se nahaja na polotoku Reykjanes v bližini gore Fagradalsfjall, kjer je lani vulkanski izbruh trajal pol leta. “Izbruh se je začel. Točno mesto pa je treba še določiti,” je na Twitterju zapisala islandska meteorološka služba, ki beleži seizmično aktivnost na otoku. Izbruh vulkana lahko spremljate prek spletne kamere v neposredni bližini območja. 

Po poročanju lokalnih medijev pa je videti, kako iz razpoke v zemlji prihaja lava. Kako obsežen bo izbruh, zaenkrat ni mogoče določiti.

Na območju so v preteklih dneh zabeležili na tisoče potresnih sunkov, nekateri so imeli magnitudo višjo od štiri, satelitski posnetki pa so pokazali gibanje magme pod zemeljsko površino med vulkanskima gorama Fagradalsfjall in Keilir, zato je bil izbruh pričakovan.

vulkan vulkan
Profimedia
vulkan vulkan
Profimedia
vulkan vulkan
Profimedia

Na območju je magma le kak kilometer pod površino zemlje, v bližini pa ni naselij. Pristojni sicer prosijo prebivalce, naj so previdni in se izogibajo območja izbruha. Profesor vulkanologije na islandski univerzi Thorvaldur Thordarson je za lokalne medije navedel, da je moč izbruha majhna in da izbruhi lave niso višji od 50 metrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!