Na Japonskem zaradi izbruha vulkana evakuirali prebivalce

Svet 24. Jul 202218:24 0 komentarjev
Vulkan
Profimedia

Na jugu Japonske so morali danes zaradi izbruha vulkana evakuirati več deset ljudi. Ljudem so naročili, naj zapustijo svoje domove, ko je japonska meteorološka agencija (JMA) izdala najvišjo stopnjo opozorila za vulkan Sakurajima v prefekturi Kagoshima, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na televizijskih posnetkih je bilo videti lavo in temne oblake pepela, ki se vijejo iz vulkana Sakurajima. Ta je izbruhnil malo po 20. uri po lokalnem času. Po poročanju japonske javne televizije NHK poročil o morebitni škodi trenutno ni. “Stanovanjska območja v krajih Arimura in Furusato znotraj trikilometrskega območja okrog kraterja na vrhu Sakurajime bi morala biti v visoki pripravljenosti,” so še sporočili iz JMA. V obeh krajih naj bi bilo 77 prebivalcev. JMA je dvignila opozorilo za vulkan Sakurajimo na najvišjo stopnjo. Pred izbruhom je bilo opozorilo na tretji stopnji, za katero velja prepoved obiska vulkanske gore.

Vulkan Sakurajima pogosto bruha dim in pepel in je velika turistična atrakcija. V preteklosti je bil otok, a je sedaj zaradi preteklih izbruhov povezan s polotokom.

Na Japonskem so nazadnje izdali najvišje opozorilo za evakuacijo zaradi vulkana leta 2015, ko je izbruhnil vulkan na otoku Kuchinoerabu, prav tako v prefekturi Kagoshimi.

Japonska ima veliko aktivnih vulkanov, saj leži na tako imenovanem tihomorskem ognjenem obroču, kjer zabeležijo levji delež potresov in vulkanskih izbruhov na svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!