Na Madžarskem znova protesti proti davčni reformi

Svet 17. Jul 202211:44 > 11:44 1 komentar
Budimpešta
PROFIMEDIA

Več kot tisoč Madžarov je v soboto v glavnem mestu Budimpešti znova protestiralo proti davčni reformi in varčevalnim ukrepom, ki jih je uvedla vlada premierja Viktorja Orbana.

Protestniki so začasno zasedli Margaretin most v središču prestolnice in se zbrali na več mestnih promenadah. Madžari že več dni zapored protestirajo, na ulice pa so se podali po pozivu Petra Marki-Zaya, vodje opozicijskega zavezništva, ki na aprilskih parlamentarnih volitvah ni uspelo premagati Orbanove stranke Fidesz.

“Orbanova stranka Fidesz je potrebovala 100 dni, da je dokazala, da so bile vse njene besede laži,” je pred nekaj dnevi dejal Marki-Zay. Protestniki nasprotujejo nedavno sprejetemu zakonu, za katerega se mnogi bojijo, da bo povzročil znatno zvišanje davkov in bo v prvi vrsti prizadel več sto tisoč lastnikov malih podjetij. Madžarska javnost je še posebej ogorčena zaradi novih pravil, ki v slabši položaj postavljajo samostojne podjetnike. Nizka davčna stopnja, ki so jo uživali 20 let, bo od prvega septembra dalje precej bolj omejena.

Davčna stopnja bo namreč nižja le za samostojne podjetnike, katerih stranke so fizične osebe, poroča dpa. Če bo denimo vodovodar opravljal delo za stanovanjsko skupnost ali podjetje in ne za zasebno gospodinjstvo, bo moral plačati višji davek. Madžarska se sicer sooča z naraščajočo inflacijo in padanjem vrednosti forinta. Inflacija je v zadnjih mesecih prvič po 20 letih dosegla dvomestno številko, čeprav je Orban določil vrsto cenovnih omejitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje