Na Nizozemskem po strožjih ukrepih strm upad okužb

Koronavirus 28. Jul 202117:55
Delite:
Amsterdam
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

Norveška vlada je zaradi vse večje razširjenosti različice novega koronavirusa delta ponovno preložila sprostitev skoraj vseh protikoronskih ukrepov, napovedano za začetek avgusta. Na Nizozemskem medtem po zaostritvi pravil glede nočnega obratovanja lokalov beležijo strm upad novih okužb, a hkrati porast covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Na Nizozemskem so v zadnjih 24 urah potrdili 3.513 novih okužb, kar je skoraj 500 manj kot dan prej. V zadnjih tednih se je število pozitivnih testov na novi koronavirus po podatkih nizozemskega inštituta za zdravje in okolje (RIVM) zmanjšalo za skoraj 50 odstotkov. Razlog naj bi bili predvsem strožji epidemiološki ukrepi, predvsem v nočnih lokalih in diskotekah.

Se pa v nizozemskih bolnišnicah povečuje število covidnih bolnikov. Trenutno se tam zdravi 629 bolnikov, kar je 13 več kot dan prej. V zadnjih sedmih dneh so povprečno na dan zabeležili štiri smrti zaradi covida-19, teden prej dve.

Na Nizozemskem so bili priča skokovitemu porastu okužb z novim koronavirusom po odpravi večine protikoronskih ukrepov, zato je nizozemska vlada 10. julija sprejela nove ukrepe in zelo omejila predvsem nočno življenje.

Na Norveškem brez odprave ukrepov

“Pandemija še ni končana,” pa je sodržavljane posvaril norveški minister za zdravje Bent Hoie in jim sporočil, da za začetek avgusta načrtovane odprave skoraj vseh protikoronskih ukrepov še ne bo.

Kot je dodal, zaradi različice delta skrbi razvoj v nekaterih evropskih državah, tudi v državah z večjim deležem cepljenih proti covidu-19, kot je na Norveškem, in pri tem kot primer navedel Veliko Britanijo in Nizozemsko.

Norveška vlada naj bi novo odločitev glede protikoronskih ukrepov po novem sprejela sredi avgusta. “Menim, da bomo v celoti odprti to jesen, a za to se mora cepiti več ljudi,” je ob tem poudarila norveška premierka Erna Solberg.

Cepljenih skoraj 80 odstotkov odraslih

Na Norveškem je sicer vsaj prvi odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo skoraj 80 odstotkov odraslih. V državi s 5,4 milijona ljudi cepijo samo z mRNA cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna. Doslej so v državi potrdili 136.369 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 799 covidnih bolnikov.

Komentari

Vaš komentar