Nekateri gostinci še vedno uporabljajo “sporno” aplikacijo NIJZ

Koronavirus 28. Jul 202116:43 > 20:32 2 komentarja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravljajo novo aplikacijo, s katero bodo lahko gostinci in drugi ponudniki storitev preverjali, ali gostje izpolnjujejo pogoj PCT. Po naših informacijah pa nekateri gostinci še vedno uporabljajo staro aplikacijo, ki jo je NIJZ prejšnji teden umaknil, saj je razkrivala osebne podatke.

V gostinskih lokalih, nastanitvenih objektih, igralnicah, na kulturnih in športnih prireditvah ter na javnih shodih morajo ponudniki storitev oziroma organizatorji po novem preverjati, ali gostje oziroma udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v petek predstavili mobilno aplikacijo, ki naj bi ponudnikom in organizatorjem omogočila anonimno preverjanje tega pogoja. To aplikacijo je uporablja tudi policija na mejnih prehodih.

Kljub temu pa so se pri skeniranju digitalnih covidnih potrdil izpisali osebni podatki: ime, priimek in datum rojstva ter podatek o tem, ali je oseba cepljena, testirana ali prebolevnik. V uradu informacijske pooblaščenke so zaradi tega začeli inšpekcijski postopek. 

Na NIJZ zdaj pripravljajo novo aplikacijo

Na NIJZ so danes povedali, da so po odzivu infromacijske pooblaščenke nemudoma ukrepali in onemogočili dostop do aplikacije. “Isti dan smo začeli tudi z aktivnostmi za pripravo povsem nove aplikacije, ki bo povsem anonimna in zadostila pravnim podlagam,” je povedal Anže Kavšek, strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ.

Nekateri gostinci še vedno uporabljajo staro aplikacijo

Po naših informacijah staro aplikacijo NIJZ, ki prikaže tudi osebne podatke gostov oziroma udeležencev, še vedno uporabljajo nekateri ponudniki gostinskih storitev v Ljubljani. Kot kaže, so si ti gostinci aplikacijo na mobilni telefon prenesli že minuli teden, zdaj pa jo uporabljajo, čeprav jo je NIJZ še isti dan umaknil s spleta.

“Aplikacijo smo umaknili s spleta, nemogoče da bi jo umaknili z naprav,” je delovanje stare aplikacije na telefonih komentiral Kavšek.

Nova aplikacija, ki jo zdaj razvijajo na NIJZ, naj bi organizatorjem in ponudnikom pokazala le, ali udeleženci in gostje izpolnjujejo pogoj PCT ali ne. Iz aplikacije naj ne bi bilo razvidno, ali je oseba covid-19 prebolela, ali je bila cepljena ali pa testirana, pravijo na NIJZ.

Na NIJZ še ne vedo, kdaj bo nova aplikacija dostopna

Kot je danes povedal Kavšek, mora imeti nova aplikacija glede zahteve po anonimnosti vseh podatkov popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje digitalnih covidnih potrdil. “Do včeraj smo izvedli večino izgradnje nove aplikacije in jo začeli danes tudi testirati. V tesni fazi smo zaznali že nekaj težav s pravili PCT, ki so vgrajena v aplikacijo in se izmenjujejo z evropskim servisom za izmenjavo pravil. Ker odprava tovrstnih napak ni odvisna samo od nas, težko napovemo, kdaj bo aplikacija popolnoma dostopna,” je povedal.

Na NIJZ pravijo, da si prizadevajo, da bo aplikacija delovala brezhibno, na čim več napravah, zato je testiranja ključnega pomena. NIJZ bo storil vse, da bo aplikacija dostopna čimprej in bo o tem pravočasno preko medijev obvestil uporabnike, je še povedal Kavšek.

Kavšek je tudi zanikal, da nova aplikacija omogočala vpogled, ali je bila posamezna QR koda v kratkem uporabljena še kje druge. Kot je povedal, nova aplikacija ne bo omogočala shranjevanja podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje