Referendumski neuspeh na severu Kosova: na nekatera volišča ni prišel nihče

Svet 21. Apr 202415:45 > 23:07 2 komentarja
Referendum o odstavitvi županov na severu Kosova
Foto: PROFIMEDIA

Na severu Kosova je v štirih večinsko srbskih občinah potekal referendum o odstavitvi županov. Gre za etnične albance, ki so bili izvoljeni po lanskem bojkotu srbskih strank. Ker pa so te znova pozvale k bojkotu, se je na volišča odpravilo izredno malo ljudi zaradi česar referendum ni uspel.

V štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom na severu Kosova je v nedeljo potekal referendum, na katerem so volilci odločali o razrešitvi županov. Gre za župane, etnične albance, občin Leposavić, Zubin Potok, Zvečan in Severna Mitrovica, ki so jih ob 3,5-odstotni volilni udeležbi in bojkotu srbskih strank izvolili lani aprila.

Referendum zaradi izjemno nizke volilne udeležbe pravih sprememb ni prinesel. Po podatkih volilne komisije je od 46.556 volilcev na volišča prišlo le 253 ljudi, razrešitev županov pa bi moralo podpreti najmanj 50 odstotkov volilnih upravičencev v vsaki od štirih občin. Med štirimi občinami je še posebej izstopala občina Zvečan, kjer na volišča ni prišel nihče.

Zakaj takšna abstinenca? Tako kot ob lanskih lokalnih volitvah je Beogradu zvesta Srbska lista, ki je tudi vodilna stranka kosovskih Srbov, znova pozvala k bojkotu referenduma, čeprav je bila naklonjena novim volitvam in je pred tem organizirala množično zbiranje podpisov za razrešitev županov. Po njenem prepričanju pogoji, ki jih Priština postavlja za uspeh referenduma, niso uresničljivi.

“Farsa, ki jo organizira režim Albina Kurtija na severu Kosova, je končana,” so referendumsko nedeljo pokomentirali v Srbski listi. Ob tem so opozorili, da so bili na nekaterih voliščih prisotni kosovski policisti, drugod pa naj bi bile v prostorih nameščene nadzorne kamere, ki bi lahko volilca posnele med glasovanjem. V podobnem tonu se je iz Beograda oglasil tudi direktor urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković.  “Današnji lažni referendum je podoba Kurtijeve demokracije. Glasovanje pod kamerami, z dolgimi cevmi, pred albanskimi volišči, s praznimi skrinjicami in praznimi ulicami. Takšnih volitev še Svet Evrope ni videl,” je po poročanu portala Kossev dejal Petković.

Izvolitev albanskih županov je lani nevarno zaostrila razmere na Kosovu. Protesti v štirih občinah so maja lani najbolj eskalirali v Zvečanu, kjer se je množica spopadla s kosovsko policijo in vojaki Kforja. Po kratkotrajni umiritvi je septembra v Banjski odjeknilo še streljanje med kosovsko policijo in skupino močno oboroženih moških, ki so zavzeli samostan. V celodnevnem obstreljevanju so umrli en kosovski policist in trije srbski napadalci, odgovornost za napad pa je prevzel nekdanji podpredsednik glavne srbske stranke na Kosovu Milan Radoičić.

Napetosti na Kosovu
Spopad med protesti v Zvečanu maja 2023
(Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Kosovska stran medtem obžaluje, da občani niso izkoristili svoje volilne pravice. Predsednica države Vjosa Osmani je dejala, da volilci priložnosti za zamenjavo županov niso izkoristili zaradi pritiska Beograda, ki so ga vršili prek Srbske liste in nelegalnih kriminalnih struktur. “Srbija se je ponovno nezakonito vmešala v volilni proces druge države. Vučić je znova prelomil dano besedo mednarodnim partnerjem,” predsedničino izjavo navaja Kossev.

Ob tem je Osmani spomnila tudi na ukrepe, ki jih je proti Kosovu po lanski eskalaciji razmer uvedla Evropska unija. “Z organizacijo referenduma je Kosovo izpolnilo vse pogoje, ki jih zahteva EU. Nepravične ukrepe proti Kosovu je treba takoj odpraviti,” je sklenila.

Da je država svoje obveze storila, je po referendumski nedelji dejal tudi kosovski premier Albin Kurti. “Vlada je sprejela vse potrebno, da je omogočila glasovanje, je zatrdil Kurti in se ljudem zahvalil, da so volitve minile mirno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje